Provincie uit zorgen over retailplannen in Leeuwarden

Friesland vreest nadelige gevolgen voor de binnenstad van Leeuwarden door de ontwikkeling van het WTC-gebied. Het project mag niet leiden tot ‘een grote verstoring of disbalans’ voor de winkelgebieden in de binnenstad, zei gedeputeerde Klaas Kielstra volgens de Leeuwarder Courant bij de vergadering van Provinciale Staten.

De gemeenteraad stemde al in met de gebiedsontwikkeling, die onder meer de komst van een winkel- en vermaakscentrum aan de rand van de stad inhoudt. De provincie wil maximaal vijf miljoen euro bijdragen aan het project, dat naar verwachting in totaal 7,5 miljoen kost. Aan een provinciale subsidie is de voorwaarde verbonden dat de gemeente hetzelfde bedrag investeert.

Het college van Gedeputeerde Staten komt na de zomer met een uitgewerkt plan, waarover Provinciale Staten vervolgens stemt. Leeuwarden heeft met De Centrale al een groot winkelgebied buiten het stadscentrum.
 

Reacties 2


Henk de Vente 19 jul, 10:26

Zorgen uiten over iets wat je zelf subsidieert?

Geen beleid te bespeuren. We doen maar wat en hopen dat het goed gaat.

Of moeten we het uitspreken van zorgen zien als een politieke reservering op een mislukking in de toekomst?

Leegstand in een centrum is een teken van het gebrek aan behoefte en niet zozeer een probleem dat kosten wat het kost moet worden voorkomen.

Als ik de Provincie was, had ik de subsidie gesplitst in 1 gedeelte voor het retailplan en het andere gedeelte voor de herstructurering van de binnenstad. Met een pot geld kan je zwakke straten als winkelstraat laten vervallen en huurders helpen bij verhuizing. De verhuurder daarentegen kan met de subsidie zijn pand in appartementen om bouwen. En laten ook de belanghebbende banken maar een duit in het zakje doen waar bijvoorbeeld de Provincie de rol als borgsteller kan innemen.

De toekomst in binnensteden zie ik over 5-10 jaar met 50% horeca en 50%

Mag ik tot slot de Provincie er aan herinneren dat er nog steeds 20% teveel m2 winkelruimte is in Nederland?


Reinder Koornstra 19 jul, 13:16

Ze zijn niet goed wijs in Leeuwarden! Zo'n discussie hebben we in Alphen aan den Rijn ook gehad rond een soortgelijk plan met een kunstijsbaan waarin die ijsbaan een steeds kleinere plaats in ging nemen. Toen ik er als raadslid achter kwam dat wat men neerzette als 'supermarkt' in wezen een hypermarkt van 6000 m2 bleek te zijn, smolt het lokale enthousiasme als sneeuw voor de zon! Maar Leeuwarden is gewoon bezig het eigen stadshart om zeep te helpen!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!