'Contactloos betalen maakt pinnen steeds goedkoper'

'Contactloos betalen maakt pinnen steeds goedkoper'

Een gemiddelde contante betaling is voor een winkelier zeventig procent duurder dan een pinbetaling. De opmars van contactloze betalingen maakt pinnen steeds goedkoper, blijkt uit onderzoek van Panteia in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen.

Contactloos betalen zorgt ervoor dat pintransacties sneller gaan, wat doorwerkt in de kosten van het pinnen. Een gemiddelde contante betaling kost een ondernemer nu 29 cent, een pintransactie zeventien cent. Ten opzichte van 2014 zijn de gemiddelde kosten van contante betalingen zestien procent gestegen en die van pinbetalingen elf procent gedaald.

Het totaal aantal transacties in het ‘toonbankbetalingsverkeer’ steeg de afgelopen drie jaar met vier procent naar 6.065 miljoen. Daarbinnen steeg het aantal pintransacties met 26 procent en daalden contante transacties met zeventien procent. Met name binnen de horeca en op de markt is de mogelijkheid om te pinnen sterk gegroeid. Zo accepteert inmiddels 85 procent van de marktkramen de pinpas, terwijl dat in 2014 nog maar 55 procent was. 

De totale kosten voor ondernemers van het betalingsverkeer stegen in 2017 met zes procent naar ruim 1,4 miljard euro. De kostendruk, de kosten uitgedrukt als percentage van de omzet, bleef vrijwel gelijk op 1,2 procent. Hoewel contante betalingen steeds minder populair worden, nemen die met 697 miljoen euro nog altijd het grootste deel van de kosten voor hun rekening. Pintransacties kostten in totaal 561 miljoen euro, terwijl die inmiddels meer dan de helft van alle betalingen uitmaken.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!