Pinnen is iets minder schadelijk voor het milieu dan contante transacties. Dat concludeert De Nederlandse Bank (DNB) na onderzoek naar de invloed van pin- en contante transacties op het milieu.
Een pinpasbetaling in Nederland heeft evenveel invloed op het milieu als het anderhalf uur laten branden van een spaarlamp van acht watt. Een transactie met contant geld heeft een iets grotere impact. Deze staat gelijk aan het twee uur laten branden van dezelfde spaarlamp.
Het verbruik van pinbetalingen wordt voornamelijk gestuwd door pinterminals in winkels. De productie en het energieverbruik van de apparaatjes zijn daarin de boosdoener. De apparaten staan meestal 24 uur per dag aan en verbruiken ook stroom wanneer consumenten niet pinnen. Verder dragen het stroomgebruik van de datacenters die de betalingen verwerken en de productiekosten van de pinpas mee aan de uitstoot.
Bij contante betalingen zorgt de distributie voor een relatief grote ecologische voetafdruk. Dat komt omdat het geld wordt verplaatst in geldtrucks die op fossiele brandstoffen rijden. De winning van kopererts voor de munten en het elektriciteitsverbruik van de geldautomaten maken ook deel uit van het totale verbruik.
In Nederland is de bijdrage van betalingsverkeer beperkt in vergelijking met andere producten en diensten. Betaaltransacties zijn goed voor 0.015 procent van de totale CO2-uitstoot.
Henk de Vente 17 okt, 22:10
Jan Janssen 17 okt, 12:18
Peter Jansen 16 okt, 23:43