'Pinnen is milieuvriendelijker dan cashbetaling'

'Pinnen is milieuvriendelijker dan cashbetaling'

Pinnen is iets minder schadelijk voor het milieu dan contante transacties. Dat concludeert De Nederlandse Bank (DNB) na onderzoek naar de invloed van pin- en contante transacties op het milieu.

Een pinpasbetaling in Nederland heeft evenveel invloed op het milieu als het anderhalf uur laten branden van een spaarlamp van acht watt. Een transactie met contant geld heeft een iets grotere impact. Deze staat gelijk aan het twee uur laten branden van dezelfde spaarlamp.

Het verbruik van pinbetalingen wordt voornamelijk gestuwd door pinterminals in winkels. De productie en het energieverbruik van de apparaatjes zijn daarin de boosdoener. De apparaten staan meestal 24 uur per dag aan en verbruiken ook stroom wanneer consumenten niet pinnen. Verder dragen het stroomgebruik van de datacenters die de betalingen verwerken en de productiekosten van de pinpas mee aan de uitstoot.

Bij contante betalingen zorgt de distributie voor een relatief grote ecologische voetafdruk. Dat komt omdat het geld wordt verplaatst in geldtrucks die op fossiele brandstoffen rijden. De winning van kopererts voor de munten en het elektriciteitsverbruik van de geldautomaten maken ook deel uit van het totale verbruik.

In Nederland is de bijdrage van betalingsverkeer beperkt in vergelijking met andere producten en diensten. Betaaltransacties zijn goed voor 0.015 procent van de totale CO2-uitstoot.

Reacties 3


Peter Jansen 16 okt, 21:43

Minder boodschappen draagt ook bij voor een schoner milieu.

Wat een geklets zeg om het geld af te schaffen. Een volledige controle over onze uitgaven. Verzamelen van BIG-DATA.
De tarieven voor de bankpassen in Denemarken en Zweden zijn alleen maar omhoog gegaan. Het levert de burger niets op.

Nee, bedankt ik blijf gewoon zoveel mogelijk contant betalen.


Jan Janssen 17 okt, 10:18

Ben eigenlijk wel benieuwd wat de ecologische voetafdruk voor het uitvoeren van een dergelijk onderzoek is ... me dunkt dat we onze tijd, geld en energie wel aan belangrijkere zaken kunnen besteden


Henk de Vente 17 okt, 20:10

Het niet uitvoeren van dergelijke onzinnige onderzoeken is pas beter voor het milieu. De vooringenomenheid straalt er vanaf.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!