Topman Pearle en Eye Wish ontslagen na misdragingen

Topman Pearle en Eye Wish ontslagen na misdragingen

GrandVision Benelux heeft topman Leo van Welij ontslagen na interne klachten over agressief gedrag, alcoholmisbruik, vriendjespolitiek en het creëren van een angstcultuur. Dat meldt RTL Z op basis van een uitspraak van de rechtbank in Utrecht.

Van Welij, goed voor een bruto maandsalaris van zo’n 28.500 euro, werd eind april vorig jaar al op non-actief gesteld. De eerste klachten dateren van kort na zijn aanstelling in de zomer van 2016. Zo zou hij een real estatemanager hebben aangenomen, die vanaf het begin een voorkeursbehandeling genoot en meerdere keren salarisverhoging kreeg.

De meeste klachten gaan over alcoholmisbruik. Van Welij was meermaals onder invloed op kantoor, waarbij hij tijdens een meeting van het middenmanagement in juni 2017 zelfs dronken van zijn stoel viel. Eerder dat jaar zou hij iemand uit de vergaderruimte hebben geduwd en hebben ontslagen, waarna die medewerker het bedrijf aanklaagde.

Angst- en pestsfeer
In maart vorig jaar deden elf medewerkers van het kantoor in België hun beklag bij hun manager en vertrouwenspersoon. Uit intern onderzoek bleek dat er sprake was van een ‘angst- en pestsfeer’. De topman werd tevergeefs gevraagd een tijdje niet meer op het kantoor in België te komen. Nadat hij eind april op non-actief werd gesteld, meldde Van Welij zich ziek. 

In de maand daarop liet het bedrijf weten de samenwerking definitief te willen beëindigen, maar de twee partijen kwamen er niet uit. Voor de rechtbank eiste GrandVision Benelux dat de arbeidsovereenkomst per 1 april 2019 zou worden beëindigd. Het moederbedrijf van Pearle en Eye Wish spreekt van ‘een ernstig en duurzaam verstoorde arbeidsrelatie’. 

Van Welij stelde tegenover de rechter onder meer dat er bij een aantal mensen sprake is van jaloezie en ‘boss bashing’, als reactie op de ingrijpende maatregelen die hij in België moest nemen. Hij betwist dat hij een alcoholprobleem heeft en beschouwt de klachten als de eerste tekenen van overbelasting, waarvoor hij zich heeft ziek gemeld. Van Welij eiste onder meer een ontslagvergoeding van zo’n drie miljoen euro.

Omdat de verstoorde arbeidsrelatie volgens de rechter ‘met name gelegen is in het gedrag en de houding’ van de topman, heeft hij geen recht op een schadevergoeding. GrandVision moet hem wel een transitievergoeding van dertigduizend euro betalen. Het vertrek van Van Welij wordt vooralsnog intern opgevangen. Het optiekconcern heeft nog geen definitieve opvolger aangesteld.

Reacties 1


R.H. Koornstra 17 jan, 14:40

Ik heb me vaker afgevraagd hoe bepaalde figuren aan het hoofd van een grote retailketen komen, maar dít is toch wel een uitschieter. Vraag me tevens af wat hij allemaal heeft gepresteerd om zo'n extreem hoog salaris toegeschoven te krijgen.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!