Europese Commissie: 'Wegwerpplastic over twee jaar in de ban'

Het Europese Parlement is akkoord met het aanpakken van wegwerpplastic. Het akkoord houdt onder meer in dat plastic rietjes, bestek, en roer- en wattenstaafjes over ruim twee jaar verboden zijn in de Europese Unie.

Binnen de plannen valt onder meer dat producenten van snoepwikkels, ballonnen en sigarettenfilters gaan meebetalen aan de opruiming en de verwerkingskosten van het zwerfafval. Ook mogen doppen niet langer los van de fles worden geproduceerd en moet het gebruik van wegwerpbekers worden geminimaliseerd. Het verbod op wegwerpplastic geldt vanaf 2021.

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, stelt dat Europa met deze ontwikkelingen wereldleider wordt in de aanpak van zwerfvuil. Hij stelde in mei 2018 al voor om de tien plastic voorwerpen die het meest gevonden worden op het strand te verbieden.

De Europese retailsector doet volgens directeur Christian Verschueren van brancheorganisatie Eurocommerce zijn best om plastic afval te reduceren, maar zegt dat er nog wel verdere maatregelen moeten worden genomen om het akkoord volledig na te kunnen leven. "De Commissie zal belangrijke inspanningen moeten doen om consistente regels in heel Europa te waarborgen voor cruciale elementen van de richtlijn, zoals de definitie van 'voor eenmalig gebruik bestemde kunststoffen' en toezeggingen van de gehele supplychain."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!