Vijf keer de koop van je leven

Vijf keer de koop van je leven

Steeds meer consumenten willen duurzame producten, terwijl ze tegelijkertijd manieren zoeken om geld te besparen. Ze kijken daardoor niet alleen kritischer naar wat ze kopen, maar ook naar hoe vaak ze kopen. De kwaliteit en levensduur van hun aankopen moeten flink omhoog, stelt trendforecastingbureau WGSN. Dit is een handvol kansen en strategieën om op de buy-it-for-life beweging in te spelen.

1. Bied levenslange garantie
Oké, de term ‘levenslange garantie’ is wat verwarrend. Is dat zolang het product meegaat, zolang je merk bestaat of totdat de koper onder de groene zoden ligt? En hoe ga je om met de belofte als klanten er misbruik van maken?

De Amerikaanse outdoorketen LL Bean werd mede dankzij zijn riante garantiemodel groot, maar zette er vorig jaar toch een streep door ‘als gevolg van een kleine maar groeiende groep klanten die onze garantie ver voorbij de oorspronkelijke bedoelingen interpreteren’. Zorg daarom voor duidelijkheid over wat de consument kan verwachten. Le Creuset vermeldt bijvoorbeeld op zijn site welke garantietermijn geldt voor welk type product. De termijn...

Steeds meer consumenten willen duurzame producten, terwijl ze tegelijkertijd manieren zoeken om geld te besparen. Ze kijken daardoor niet alleen kritischer naar wat ze kopen, maar ook naar hoe vaak ze kopen. De kwaliteit en levensduur van hun aankopen moeten flink omhoog, stelt trendforecastingbureau WGSN. Dit is een handvol kansen en strategieën om op de buy-it-for-life beweging in te spelen.

1. Bied levenslange garantie
Oké, de term ‘levenslange garantie’ is wat verwarrend. Is dat zolang het product meegaat, zolang je merk bestaat of totdat de koper onder de groene zoden ligt? En hoe ga je om met de belofte als klanten er misbruik van maken?

De Amerikaanse outdoorketen LL Bean werd mede dankzij zijn riante garantiemodel groot, maar zette er vorig jaar toch een streep door ‘als gevolg van een kleine maar groeiende groep klanten die onze garantie ver voorbij de oorspronkelijke bedoelingen interpreteren’. Zorg daarom voor duidelijkheid over wat de consument kan verwachten. Le Creuset vermeldt bijvoorbeeld op zijn site welke garantietermijn geldt voor welk type product. De termijn hangt af van het materiaal. Voor gietijzeren producten geldt de garantie levenslang, voor aardewerk vijf jaar. Ook het tas- en koffermerk Away hanteert verschillende termijnen. Zo repareert of vervangt men kapotte wielen, handvatten en ritsen, maar de garantie op de ingebouwde powerbank is slechts twee jaar geldig. Andere merken zorgen met innovatief design dat hun producten jarenlang mee kunnen. Zo is het frame van de babyledikantjes van Kalon Studio aanpasbaar, waardoor een kind in hetzelfde bed kan snurken tot hij ongeveer zes jaar oud is.

2. Geef fixers de ruimte
Zou je een fiets kopen waarvan je een eventuele lekke band niet zelf mag plakken? Waarschijnlijk niet. Waarom maken elektronicagiganten als Apple het dan zo lastig om een kapotte smartphone te repareren? Met digitale versleutelingen willen elektronicamerken hun intellectuele eigendom beschermen, maar het gevolg is dat consumenten hun apparaat niet zomaar zelf kunnen oplappen. En hoewel spelers als The Fixables reparaties aanbieden, kopen klanten toch vaak een nieuw product terwijl het oude nog te herstellen is. Onder meer het Right to Repair-initiatief wil hier verandering in brengen door een verbod op digitale coderingen. Zowel in Amerika als Europa zijn wetten in de maak die fabrikanten verplichten om kapotte witgoedproducten als televisies en koelkasten te repareren. Wacht echter niet tot deze regels gelden en geef shoppers de kans om aan de slag te gaan.

3. Omarm aftercare
Servicemodellen die de klantrelatie ook na het aankoopmoment versterken, vergroten je toegevoegde waarde in het dagelijks leven van consumenten. Met name de fashionbranche ruikt hier kansen. Een bekend voorbeeld is schoonmaakmiddelmerk Jason Markk dat sneakers een poetsbeurt geeft, maar denk ook aan reparaties op de winkelvloer, zoals de Britse warenhuisketen Harvey Nichols aanbiedt voor luxe handtassen. Aftercare bevat ook voor de woon- en lifestylebranche talloze mogelijkheden. Waarom geef je klanten bijvoorbeeld niet de kans om hun bank elk seizoen te pimpen met een nieuwe hoes?

Denk dus na over diensten die interessant zijn als de shopper zijn aankoop al heeft gedaan en moedig vernieuwing aan, niet alleen vervanging. Patagonia loopt hierin voorop. In het kader van de Worn Wear-campagne neemt het Amerikaanse outdoormerk kapotte items in, repareert ze en verkoopt de kleding weer aan andere klanten. Shoppers die hun gedragen kleding afstaan, ontvangen krediet dat inwisselbaar is bij een nieuwe aankoop.

4. Maak het alledaagse bijzonder
Nu de buy-it-for-life-beweging op stoom komt, moeten zowel retailers als fabrikanten en consumenten nadenken over de prijs van dagelijkse producten. Het prijskaartje heeft immers een grote impact op de verwachtingen voor de levensduur van een artikel. Denk dus na over de mogelijkheden om een wegwerpartikel te veranderen in een bijzonder item waar de gebruiker trots op is, of het nu een pan, vuilnisbak of een bezem is. Want als je voor tien euro een bezem koopt, vind je het waarschijnlijk niet zo’n punt om ‘m na een jaar weg te gooien en nieuwe aan te schaffen. Het wordt een ander verhaal als die tachtig euro kost, zoals de bezems van Roman & Williams Guild. Of driehonderd euro, zoals de handgemaakte designbezems van het New Yorkse Custodian. Waarom zou je zoveel geld spenderen aan iets wat je stoepje schoonveegt? “Alleen omdat Amazon bezems voor twaalf dollar verkoopt, zijn er mensen die denken dat het onzin is om hier meer geld voor te betalen”, zegt mede-eigenaar Robin Standefer van Roman & Williams Guild tegen Vox. “We hopen dat te herdefiniëren. Hiermee ondersteun je een micro-economie van mensen die iets maken dat echt gebruikt wordt.”

5. Laat klanten hun steentje bijdragen
Natuurlijk, zodra een klant je product heeft gekocht, is hij er verantwoordelijk voor. Je kunt hem echter uitdagen om op een goede manier met zijn aankoop om te gaan, zodat het langer meegaat of minder impact heeft op het milieu. Zo is een wasje draaien volgens onderzoekers verantwoordelijk voor een kwart van de ecologische voetafdruk van kleding. H&M-dochter Monki deelt daarom tips om kleding fris te houden zonder te wassen – door het bijvoorbeeld te luchten op een kleerhanger voor een open raam – of de was in elk geval op een lagere temperatuur te doen. Ook witgoedfabrikant AEG probeert met fashionplatform Not Just a Label het wasgedrag aan te passen. Zeventig procent van de consumenten wast op dezelfde manier als hun ouders, terwijl de wasmachines en kleding door de jaren flink veranderd zijn, aldus de fabrikant. Ingenaaide kledinglabels met teksten als ‘Don’t overwash’ moeten consumenten bewust maken van de effecten van wassen op het milieu.

Een partij als IKEA gaat verder dan bewustwordingscampagnes op het gebied van duurzaamheid en organiseert bijvoorbeeld instore workshops. In het kader van lagom är bäst (Zweeds voor ‘de juiste hoeveelheid is de beste hoeveelheid’) vinden allerlei gratis toegankelijke events plaats, over bijvoorbeeld het fermenteren van groenten, energie-efficiënt koken en hoe je voedselverspilling kunt verminderen.

Bron: RetailTrends 5

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!