'Winkelplannen buiten stadscentrum leiden tot rechtszaken'

'Winkelplannen buiten stadscentrum leiden tot rechtszaken'

Zeker vijftien gemeenten hebben het afgelopen jaar voor de rechter gestaan tegenover retailers die zich buiten het stadscentrum willen vestigen. Met name discounters als Action en Lidl zijn tegen de zin van gemeenten op zoek naar die goedkopere locaties, schrijft het FD.

Gemeenten zijn steeds minder happig op winkels buiten het centrum, vanwege de toenemende leegstand in de winkelstraten. Supermarkten en discounters zijn belangrijke trekkers voor een binnenstad, maar zoeken vaak goedkopere plekken met parkeergelegenheid aan de randen. Door verkeerd geformuleerde bestemmingsplannen, moeten gemeenten die winkels vaak toch accepteren. Volgens adviesbureau gaat het om miljoenen vierkante winkelmeters aan ‘verkeerde’ bestemmingsplannen.

Dat bestemmingsplannen niet meer aan de wensen voldoen, wordt meestal pas opgemerkt als een winkelketen een vergunning aanvraagt voor een nieuwe vestiging. Alsnog weigeren kan dan niet meer. “Gemeenten hebben de boel niet op orde, en daar spelen de Actions en Aldi's van deze wereld handig op in”, aldus lector De ondernemende regio Cees-Jan Pen van Fontys Hogeschool.

Action laat via een woordvoerder weten graag mee te denken met gemeenten, maar dat terugverhuizen naar het centrum vanwege ruimtegebrek niet altijd een optie is. Zo kunnen klanten er niet parkeren of is de locatie onbereikbaar voor leveranciers.

Het Europeese Hof bepaalde onlangs in een zaak van de gemeente Appingedam over een vestiging van Bristol, dat een gemeente een winkel niet zomaar mag weren buiten het stadscentrum, ook als het bestemmingsplan wel in orde is. Dit heeft gevolgen voor andere gemeenten, die mogelijk al hun bestemmingsplannen opnieuw moeten bekijken.
 

Reacties 4


Anja Hoedemaker 19 aug, 19:15

Dat andere artikel in het FD over dit onderwerp klopt niet. Je ziet een foto van de Markt in Schagen. Naast de Febo zitten enkel cafe`s, geen winkels. En er is ook geen schoenenwinkel of boekwinkel verdwenen, die zijn enkel verplaatst. De familie die de Bruna runde is onder een andere naam verder gegaan.
Veel mensen willen een Lidl of een Jumbo in Schagen. Maar die ketens kregen geen medewerking van de gemeente. De Deen wou een grotere winkel en die is helaas vertrokken.


Geeta Baldew 19 aug, 17:48

De hoge huren per m2 versus het aantal m2 is zelfs voor ketens onbetaalbaar en maakt het tevens voor kleine ondernemers onmogelijk om de leegstand op te vullen . Beter zou zijn om de m2 prijs te verlagen en de grote ruimten te verdelen in kleinere ruimten . Op deze manier is het een win win situatie. Geen leegstand en meer diversiteit in het winkel gebied.


Henk Vis 19 aug, 13:14

Logische ontwikkeling, de gemeente is alleen te conservatief.

Wie wil er nou naar zo'n drukke, onbereikbare en dure locatie in de binnenstad? De klant kan er niet parkeren, de winkelier betaalt de hoofdprijs.


Reinder Koornstra 19 aug, 12:34

Cees-Jan Pen heeft zeker gelijk over die bestemmingsplannen. Zo krijgt het kleine dorp Ter Aar nu naast een grote Digros nu ook een VOMAR. Op vierkante meters die eigenlijk bedoeld waren voor uitbreiding van het Tuincentrum daar. Maar ja, retail is retail, dus ziet de gemeente Nieuwkoop knarsetandend toe, maar kan er niets meer aan doen!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!