Zeker vijftien gemeenten hebben het afgelopen jaar voor de rechter gestaan tegenover retailers die zich buiten het stadscentrum willen vestigen. Met name discounters als Action en Lidl zijn tegen de zin van gemeenten op zoek naar die goedkopere locaties, schrijft het FD.
Gemeenten zijn steeds minder happig op winkels buiten het centrum, vanwege de toenemende leegstand in de winkelstraten. Supermarkten en discounters zijn belangrijke trekkers voor een binnenstad, maar zoeken vaak goedkopere plekken met parkeergelegenheid aan de randen. Door verkeerd geformuleerde bestemmingsplannen, moeten gemeenten die winkels vaak toch accepteren. Volgens adviesbureau gaat het om miljoenen vierkante winkelmeters aan ‘verkeerde’ bestemmingsplannen.
Dat bestemmingsplannen niet meer aan de wensen voldoen, wordt meestal pas opgemerkt als een winkelketen een vergunning aanvraagt voor een nieuwe vestiging. Alsnog weigeren kan dan niet meer. “Gemeenten hebben de boel niet op orde, en daar spelen de Actions en Aldi's van deze wereld handig op in”, aldus lector De ondernemende regio Cees-Jan Pen van Fontys Hogeschool.
Action laat via een woordvoerder weten graag mee te denken met gemeenten, maar dat terugverhuizen naar het centrum vanwege ruimtegebrek niet altijd een optie is. Zo kunnen klanten er niet parkeren of is de locatie onbereikbaar voor leveranciers.
Het Europeese Hof bepaalde onlangs in een zaak van de gemeente Appingedam over een vestiging van Bristol, dat een gemeente een winkel niet zomaar mag weren buiten het stadscentrum, ook als het bestemmingsplan wel in orde is. Dit heeft gevolgen voor andere gemeenten, die mogelijk al hun bestemmingsplannen opnieuw moeten bekijken.
Anja Hoedemaker 19 aug, 19:15
Geeta Baldew 19 aug, 17:48
Henk Vis 19 aug, 13:14
Reinder Koornstra 19 aug, 12:34