Tabaksfabrikanten geven speciaalzaken illegale bonussen om de verkoop aan te wakkeren. Dat stelt de NVWA op basis van onderzoek. Als winkeliers een vooraf afgesproken hoeveelheid sigaretten verkopen, dan krijgen ze van de fabrikant een bonus die kan oplopen tot drieduizend euro per jaar.

De NVWA onderzocht tien tabakswinkels. Ze bleken allemaal overeenkomsten met tabaksfabrikanten te hebben. Er zijn 69 samenwerkingsverbanden met negentien tabaksfabrikanten opgespoord. Het ging niet alleen om verkoopbonussen, maar ook om vergoedingen voor een betere plek in het schap, plaatsing van promotiemateriaal en deelname aan promotieacties.

De NVWA gaat optreden tegen de bonussen voor tabakszaken. De boetes bedragen 45 duizend euro en kunnen in geval van recidive oplopen tot 450 duizend euro.

De Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) is verbaasd over het onderzoek van het NVWA. De VSK stelt dat het bericht van de NVWA een politiek doel dient, omdat vrijwel iedere producent van welk product dan ook, betaalt voor toegang tot het schap. "In de ogen van de branche is er geen sprake van onoorbaar dan wel onwettig handelen", zegt VSK-directeur Jan Hein Sträter in een statement.

Verder maakte de NVWA bekend dat vanaf januari ook 17-jarigen zullen worden ingezet als mystery-shoppers om te bepalen of winkeliers de wettelijke leeftijdsgrens hanteren. Een toezichthouder kijkt mee en legt aan de verkoper een maatregel op als het de testkoper lukt om tabak te kopen.