Hoe staat het met de 62 V&D-panden?

Oudejaarsdag 2015 werd warenhuisketen V&D failliet verklaard. Hoe staat het bijna vier jaar later met de 62 panden? RetailTrends zocht het uit.

Oudejaarsdag 2015 werd warenhuisketen V&D failliet verklaard. Hoe staat het bijna vier jaar later met de 62 panden? RetailTrends zocht het uit.

Wat al snel opvalt: een voormalig V&D-pand vullen met alleen winkels, dat valt niet mee. In veertien gevallen bracht Hudson's Bay uitkomst, maar de Canadese warenhuisketen trekt zich eind dit jaar terug uit Nederland. Andere grote jongens die in een V&D-pand zijn getrokken, zijn H&M, Zara en Costes. Dat is, al dan niet samen, het geval in Amsterdam (Buikslotermeerplein), Beverwijk, Deventer, Doetinchem, Heerlen, Hellevoetsluis, Leeuwarden, Rotterdam (Zuidplein), Weert en Zaandam. Costes heeft ook zijn oog laten vallen op het onderste deel van het pand in Eindhoven.

Vaak is er gekozen voor een mix van kantoren en winkels of voor appartementen en winkels. De ene keer na een grootscheepse verbouwing, de andere keer na sloop van het V&D-pand. Zo nu en dan al gerealiseerd, maar vaak nog niet. In negen plaatsen staat het pand nog steeds (grotendeels) leeg en is nog niet duidelijk of er een definitieve invulling komt. Dat geldt voor Alkmaar, Assen, Den Helder, Ede, Emmen, Roermond, Sittard, Veenendaal en Zeist.

Het pand in Haarlem Schalkwijk staat ook leeg, maar de eigenaar is van plan het te slopen. Dat lot wacht ook het pand in winkelcentrum De Bogaard in Rijswijk. Het bevindt zich in passage De Terp, dat op een filiaal van New Yorker na verder ook helemaal leeg staat. Zowel het V&D-pand als de passage gaat daar tegen de vlakte. Het pand in Arnhem staat ook leeg - op La Place na - maar daar is een invulling gevonden. In het voorjaar van 2020 komt daar TK Maxx op de begane grond, op de drie etages erboven komen kantoren.

Sittard wil pand voor miljoenen kopen
Dan kopen we na al die jaren het V&D-pand zelf maar, is de conclusie van de gemeente Sittard-Geleen. Voor 3,5 miljoen euro. Dat is in elk geval het voorstel van burgemeester en wethouders. "Het leegstaand V&D-pand is velen al jaren een doorn in het oog", weet wethouder Pieter Meekels. "We krijgen nu een unieke kans om in het centrum van Sittard een nieuwe ontwikkeling in gang te zetten."

Foto: Google Streetview

Wat er met het V&D-pand in Sittard moet gebeuren, weet de gemeente nog niet. Feit is wel dat er geen plek meer is voor detailhandel. Daarom is de provincie in principe bereid om bij te dragen, zegt gedeputeerde Andy Dritty. "Het uit de markt halen van vierkante meters retail past in de afspraken die we met de gemeente hebben gemaakt om de centrumfunctie van Sittard te versterken; het is een belangrijke stap op weg naar een toekomstbestendige binnenstad met een aantrekkelijk woon-, verblijf-, leer- en werkklimaat."

Enorm litteken in Ede
Ede is ook een plaats waar ze in hun maag zitten met het V&D-pand. Het lukt maar niet om het gebouw aan de Achterdoelen, waaruit later ook Albert Heijn vertrok, te vullen. "Een enorm litteken", zegt Lout van der Hoeven, programmamanager voor de binnenstad van Ede, over het leegstaande pand van achtduizend vierkante meter. "Vanaf het begin is het een speerpunt geweest, maar het valt echt niet mee om een oplossing te vinden."

Foto: Google Streetview

Grootste probleem: het is nogal een onhandig pand. Maar liefst negentig meter diep en aan de achterkant komt er geen daglicht binnen. Boven de winkelruimte zitten appartementen, eronder een parkeergarage. Cultureel centrum Cultura daar onderbrengen, leek dé oplossing. "Maar het bleek te duur om het pand dat specifiek gebouwd is voor grootschalige winkels om te bouwen naar een heel andere functie."

De eigenaar had lange tijd de hoop dat er een andere grote winkelketen in zou kunnen komen, maar die hoop is ijdel gebleken. "Dat kun je vergeten. We hebben wel één partij gehad die het grootste deel van het pand wilde hebben, maar die wilde veel te weinig huur betalen." De blik is nu verlegd naar een mix van organisaties (zorg, creatieve sector), fitness en enkele winkels. Dat ziet er volgens Van der Hoeven kansrijk uit. "Na drieënhalf jaar leegstand lijkt er licht aan de horizon te zijn." 

Hoe staat het met de 62 V&D-panden?
Alkmaar Tijdelijk Het Nieuwe Warenhuis, co-working hotspot.
Almere Hudson's Bay, gaat eind dit jaar dicht.
Alphen a/d Rijn Nieuw pand: 24 appartementen en zo'n 1500 vierkante meter winkelruimte.
Amersfoort Hudson's Bay, gaat eind dit jaar dicht.
Amstelveen Hudson's Bay, gaat eind dit jaar dicht.
Amsterdam, Buikslotermeerplein Grondig gerenoveerd tot multifunctioneel onderdeel van winkelcentrum Boven 't Y met H&M, So Low, Kruidvat, Lidl en Fit for Free.
Amsterdam, Kalverstraat/Rokin Verbouwd tot kantoor- en winkelgebouw. Met op bovenste etages kantoren voor Bestseller (moederbedrijf Vera Moda en Jack&Jones) en onder meer La Place.
Apeldoorn Pand flink verbouwd. ING-kantoor en Schuurman Schoenen.
Arnhem Leeg, op La Place na. In het voorjaar van 2020 TK Maxx op begane grond, op de drie etages erboven komen kantoren.
Assen Sinds eind 2018 Jeans Centre in deel pand. Het pand wordt opnieuw ingedeeld, met individuele puien.
Bergen op Zoom Pand wordt verbouwd. Er komen winkels en appartementen. Plan om begin 2020 te beginnen.
Beverwijk H&M.
Breda Hudson's Bay, gaat eind dit jaar dicht.
Delft Gesloopt. Eind dit jaar begint bouw winkel- en appartementencomplex.
Den Bosch Hudson's Bay, gaat eind dit jaar dicht.
Den Haag Hudson's Bay, gaat eind dit jaar dicht.
Den Helder Leeg. Inmiddels in bezit van Woningstichting Den Helder.
Deventer Voor miljoenen verbouwd. Costes en H&M.
Doetinchem Flink verbouwd. H&M en wereldrestaurant.
Dordrecht Leeg. Pand wordt verbouwd. Op bovenverdieping komen appartementen, daaronder winkels en horeca.
Ede Leeg. Plannen voor mix maatschappelijke organisaties, fitness en winkels.
Eindhoven Tot eind dit jaar Warehouse of Innovation, een arena voor vragen en oplossingen rondom Smart City, Health, Energy, Food en Mobility. Daarna begint grootscheepse verbouwing die waarschijnlijk in 2023 is afgerond. Op de bovenste vier verdiepingen realiseert Microlab vierhonderd flexplekken. Op de onderste twee verdiepingen komen winkels, waaronder Costes.  
Emmen Grotendeels leeg. Op de benedenverdieping drogisterij Die Grenze.
Enschede Hudson's Bay, gaat eind dit jaar dicht.
Goes Action, een slijterij en een lunchroom. Het plan is om daarboven appartementen te bouwen.
Gorinchem In het pand zijn zestien appartementen gecreëerd.
Gouda Sting aan de voorzijde, Intertoys aan de achterzijde.
Groningen Het pand wordt voor miljoenen verbouwd, tot Het Groot Handelshuis - met grotendeels kantoren. Begin volgend jaar komt er een reguliere Jumbo op de begane grond (1800 vierkante meter). La Place blijft op de vierde etage. Onder het pand komt mogelijk een fietsenkelder van 1500 vierkante meter.
Haarlem

Hudson's Bay, gaat eind dit jaar dicht.

Haarlem Schalkwijk

Leeg. Eigenaar Lunee wil het pand slopen en is daar met de gemeente over in gesprek. Het is de bedoeling om er woningen te bouwen en horeca te vestigen.

Heerlen H&M op drie verdiepingen.
Hellevoetsluis H&M en Big Bazar.
Hengelo Pand wordt verbouwd. Er komen 40 appartementen met daaronder ruimte voor winkels.
Hilversum Pand is verbouwd. C&A en Bristol.
Hoofddorp Leeg. Er komt een nieuw pand met onder meer appartementen.
Hoorn V&D zat in twee panden. Het kleine pand aan het Nieuwe Noord/Nieuwsteeg is deels gesloopt. Er komen 43 appartementen (project De Gruyter), die zijn al in de verkoop. In het grote pand aan het Grote Noord/Nieuwsteeg zitten ICI Paris XL en Kruidvat op de begane grond. De twee bovenverdiepingen worden omgevormd tot appartementen. Binnen afzienbare tijd wordt een plan verwacht. 
Leeuwarden Zara in oostelijk deel van het pand (3000 vierkante meter) en Costes op begane grond en op eerste verdieping.
Leiden Hudson's Bay, gaat eind dit jaar dicht.
Leidschendam Tijdelijk acht winkels erin. Pand wordt gestript en gaat op in Mall of the Netherlands.
Maastricht Hudson's Bay, gaat eind dit jaar dicht.
Meppel Bioscoop en horeca.
Naaldwijk Dirk op begane grond, Bristol in de kelder.
Nijmegen Jumbo en La Place in hoek Grote Markt/Broerstraat, TK Maxx en Decathlon.
Oss Pand wordt gesloopt. Moet plaatsmaken voor een woontoren met winkels, is het idee. In januari 2020 komt er meer duidelijkheid.
Purmerend Albert Heijn en op bovenetage een sportzaak.
Rijswijk Leeg. Staat op de nominatie om gesloopt te worden, net als de rest van De Terp. Moet plaatsmaken voor een compacte woonbuurt, met hoogbouw, twee pleinen, kleinschalige horeca en enkele winkels of voorzieningen.
Roermond Leeg. Het pand en de gevel worden gerenoveerd. Het gebouw wordt opgedeeld in zeven units.
Roosendaal Woonwinkel 't Warenhuys. Er liggen plannen om het gebouw te slopen: appartementen met daaronder in de plint winkels.
Rotterdam, Zuidplein  Zara en TK Maxx. De drie bovenverdiepingen staan leeg. In het verleden is er interesse geweest van een bioscoopketen en museum Boijmans.
Rotterdam, Hoogstraat Hudson's Bay, gaat eind dit jaar dicht.
Sittard Leeg. Gemeente wil het voor 3,5 miljoen kopen, raad beslist daar begin 2020 over. Nog onduidelijk wat ermee gaat gebeuren.
Tilburg Hudson's Bay, gaat eind dit jaar dicht.
Uden Kleine winkels op begane grond, restaurant Etenstijd op eerste verdieping.
Utrecht Leeg. Vestiging Hudson's Bay is inmiddels gesloten.
Veenendaal Tijdelijk kinderspeelparadijs met o.a. luchtkussen en klimtoestellen. ARC Real Estate is druk bezig met een permanente invulling.
Venlo Pand is verbouwd. Sinds 15 november So Low op eerste en tweede verdieping. Op begane grond HEMA, maar die zat er al ten tijde van V&D.
Vlaardingen Leeg. Bovenin komen appartementen en onderin winkels/diensten.
Weert Pand is verbouwd. Sinds september H&M.
Zaandam Zara en H&M.
Zeist Leeg. Eigenaar Accres onderzoekt of er maatschappelijke organisaties kunnen worden ondergebracht, aangevuld met appartementen.
Zoetermeer HEMArkt en Nationaal Videogame Museum.
Zwolle Hudson's Bay, gaat eind dit jaar dicht.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Meest gelezen