Liveblog woensdag: C&A, H&M en Dille & Kamille op slot, voorlopig geen hamsterweken bij AH

Liveblog woensdag: C&A, H&M en Dille & Kamille op slot, voorlopig geen hamsterweken bij AH

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus.

De hoofdpunten

 • H&M en Dille & Kamille ook op slot
 • C&A sluit alle Nederlandse winkels
 • INretail roept op tot coulance en solidariteit
 • Picnic zoekt honderden nieuwe werknemers
 • Vakbonden: 'Ga niet naar de bouwmarkt'
 • CBL doet oproep aan Mark Rutte
 • Amazon weert onnodige producten in dc's
 • Spar University zit 'op helft zomeromzet'
 • FSIN schat verlies horeca op 2,5 miljard euro
 • HEMA houdt winkels open
 • Honderden restaurants sluiten zich aan bij Thuisbezorgd.nl

20.30 Einde liveblog. Tot morgen!

20.30 H&M en Dille & Kamille ook dicht

Dille & Kamille sluit donderdag zijn 24 winkels in Nederland door de gevolgen van het coronavirus. Woensdag gingen de elf Belgische winkels in navolging van het besluit van de Belgische regering. "Dit is de moeilijkste beslissing die we als directie ooit hebben moeten nemen", laat algemeen directeur Hans Geels weten. 

Ook de winkels van H&M zullen vanaf donderdagmiddag 17.00 uur tijdelijk hun deuren sluiten. Eerder deze week werd al bekend dat de kledingketen in twaalf andere Europese landen zijn winkels sloot, in een poging de impact van het coronavirus te beperken. Het bedrijf laat op Facebook weten zijn termijn voor retourneren en ruilen te versoepelen. 

17.30 C&A sluit alle Nederlandse winkels

Kledingwinkelketen C&A sluit vanaf woensdagavond tot nader order al zijn 116 filialen in Nederland. Het concern laat weten dat het om een voorzorgsmaatregel gaat vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De gevolgen voor de circa 3300 medewerkers zijn nog niet duidelijk.

16.30 Directeur INretail roept op tot coulance en solidariteit
Jan Meerman, directeur van branchevereniging INretail, doet namens de verenigingen INretail, Modint, ANWR-GARANT, CBM, FGHS, FNLS en VIMAGRO een oproep tot onderlinge coulance en solidariteit. Volgens Meerman is het noodzakelijk om tijdens deze coronacrisis samen de bedrijfskolom 'te stutten'. Onder meer coulance op het gebied van levertijden en -momenten, het toepassen van het begrip 'overmacht', het gebruik van boetebeding en (gespreide) betalingstermijnen zijn nodig. Zo kunnen we naar eigen zeggen zowel nu als later klanten en eindgebruikers van de gewenste producten voorzien.

16.05 Albert Heijn vindt hamsterweken 'nu niet gepast'

Supermarktketen Albert Heijn stopt tijdelijk met de hamsterweken. Volgens de supermarkt is het momenteel niet gepast om consumenten te stimuleren extra boodschappen in te slaan. "We hebben oog voor wat er gebeurt", laat een woordvoerder aan het AD weten. "We gaan door met aanbiedingen en acties, maar dan in aangepaste vorm."

15.50 Picnic wil honderden mensen aannemen

Online supermarkt Picnic zoekt honderden werknemers om de corona-drukte aan te kunnen. Het bedrijf zit door het virus elke dag aan zijn maximale capaciteit, zegt een woordvoerder tegen Sprout. Dagelijks melden zich nu net zoveel nieuwe klanten als normaal gesproken in een week. Picnic zoekt bezorgers en mensen die de boodschappen inpakken in de distributiecentra. Het zou niet om tijdelijke contracten gaan.

15.30 Decathlon België en Basic Fit slaan handen ineen

Om toch in beweging te blijven gedurende deze coronacrisis, lanceert Decatlon België samen met Basic Fit de campagne #sportinuwkot. Op InstagramTV zendt Basic Fit trainingen uit die te doen zijn samen met het gezin, gegeven door een trainer van de sportschoolketen. De websites en social media van Decathlon België vertellen welke trainingen er verder aan zitten te komen. 

No alternative text description for this image

15.10 Game Mania sluit filialen in Nederland en België

Vanaf morgen gaan alle filialen van Game Mania in Nederland en België dicht. Dat maakt de retailer bekend op zijn website. In de tussentijd blijft de webshop wel open. 

14.55 Vervelen niet nodig volgens Only for Men

Bang dat al dat thuiswerken en binnenzitten gaat vervelen? Mannenmodewinkel Only for Men organiseert ten minste tot 6 april allemaal digitale events en workshops om mogelijke verveling tegen te gaan. Dat doet de modeketen ter vervanging van de evenementen die het normaal gesproken in de winkel houdt. Zo zijn er onder meer de Quarantaine Sessies, digitale concerten die live worden uitgezonden via social media, je kunt een online sportsessie volgen met Michael Boogerd of een workshop cocktails maken volgen.

14.45 Vakbonden over bezoekje bouwmarkt: 'Blijf thuis of kom alleen'

Doordat veel mensen thuiszitten door de coronacrisis trekken klanten massaal naar de bouwmarkten voor voorjaarsklussen. Dat zorgt voor topdrukte en grote hoeveelheden mensen in de doe-het-zelfwinkels. "Blijf thuis. Heb je echt iets nodig, ga dan niet met je hele gezin een doosje schroeven kopen. Ga niet, of ga alleen", laten vakbonden CNV en FNV weten. De medewerkers achter de kassa maken zich zorgen over de gezondheid van zichzelf en hun gezin. "Als dit aanhoudt moeten de bouwmarkten dicht."

Een aantal bouwmarkten heeft inmiddels maatregelen genomen voor de veiligheid van zijn werknemers. FNV en CNV roepen op dat alle bouwmarkten actie ondernemen, zoals een maximaal aantal klanten en plastic schermen bij de kassa's.

14.00 CBL doet oproep aan Mark Rutte: 'Help ons'

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft een brief gestuurd naar de minister-president. Daarin vraagt de organisatie onder meer om een verbod op contant geld en een tijdelijke opheffing van wettelijke restricties binnen de branche, zoals de rij-, winkel- en venstertijden. Nachtlevering moet worden toegestaan en extra personeel moet flexibel kunnen worden ingezet. Lees alle eisen van het CBL op RetailNews.

12.50 Amazon weert onnodige producten in distributiecentra

De online retailer legt de focus op essentiële producten als huishouditems, medische artikelen en andere spullen waar vraag naar is in het kader van het coronavirus. Zo denkt Amazon sneller de betreffende producten te kunnen ontvangen, bijvullen en leveren. Alle andere producten van partijen die via het platform verkopen, worden nu niet geaccepteerd in de dc's. Die bedrijven moeten de producten via hun eigen kanalen leveren. Amazon voert dit beleid ten minste tot 5 april. 

12.20 Modelabel Xandres maakt mondkapjes

Het Belgische modelabel Xandres start met het maken van mondkapjes. In het atelier in Destelbergen besloten de naaisters de dagelijkse gang van zaken even neer te leggen en mondkapjes te maken. "Het worden mondkapjes voor mensen die proberen de samenleving draaiende te houden. Ik denk hierbij aan medewerkers voor supermarkten, crèches, maaltijdbezorgers, enzovoort", vertelt managing director Patrick Desrumaux. De mondkapjes zijn niet medisch gekeurd, maar wel modieus en kwalitatief sterk. Het modelabel roept op om zelf ook aan de slag te gaan en mondkapjes te maken. Op de website van Xandres vind je de instructievideo en enkele handige tips

12.10  Groninger City Club: Openingstijden nog niet aangepast

De Groninger City Club (belangenbehartiger van en voor ondernemers in de Groninger binnenstad) heeft nog geen advies uitgebracht voor de retailers in de hoofdstad van de provincie. Wel zijn er al enkele winkeliers die hun openingstijden hebben aangepast. "We wachten even af wat er vanuit het land geadviseerd wordt. Anders liggen er twee adviezen en dat maakt het alleen maar verwarrend", zegt GCC-voorzitter Erik Bos. 

11.15 Knutselspullen en sportartikelen in trek bij Flying Tiger

Bij Flying Tiger zijn de deuren vooralsnog geopend. "Vooral ouders met thuiszittende kinderen komen nog snel om knutselspullen en schriften te kopen", vertelt managing director Gideon Tienkamp aan RetailNews. "Ook de sportartikelen vinden momenteel gretig aftrek." De winkels van de Deense keten zijn open zo lang het kan. "We stellen de veiligheid van onze medewerkers boven alles."

10.50 Omzet Spar University ondermaats

Spar University moest vrijdag noodgedwongen vestigingen sluiten, omdat de supermarktformule in universiteiten, schoolgebouwen en (academische) ziekenhuisvestigingen zit. Van de tien filialen zijn er nu drie gesloten en de omzet loopt terug. "Het zit ongeveer op de helft van onze zomeromzet", zegt Erwin Binneveld tegen Distrifood.

10.30 Ook WE Fashion en Scotch & Soda sluiten de deuren

Net als vele andere retailers zien ook WE Fahion en Scotch & Soda zich genoodzaakt om hun winkels te sluiten. Bij beide merken kun je nog wel online terecht. 

10.15 Winkels van Tommy Hilfiger op slot

Het kledingmerk Tommy Hilfiger sluit tot en met 29 maart alle winkels van Tommy Hilfiger en Tommy Jeans in Europa en Noord-Amerika. Wel blijft de webshop in de tussentijd geopend. 

09.45 FSIN maakt voorzichtige berekening financiële impact

Het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) denkt dat de markt voor buitenshuis eten dit jaar 2,5 miljard euro aan omzet misloopt door het coronavirus. Dat blijkt uit een eerste berekening. Daarentegen ziet het instituut ook een stijging bij foodretail (thuisconsumptie), waar een groei van 1,8 miljard euro omzet wordt verwacht door het hamstergedrag van de consument. 

09.10 HEMA, Blokker en Zeeman blijven open

"We zien dat er een grote vraag is naar eerste levensbehoeften", aldus een woordvoerder van HEMA. De winkelketen besluit daarom zijn 550 vestigingen open te houden, zo meldt het FD. "Vooral babyspullen, verzorgingsproducten en voedselwaren doen het goed." Wel is het restaurant en café van HEMA dicht, in navolging van de horeca-regels die sinds zondagavond van kracht zijn. 

Ook Blokker houdt zijn filialen vooralsnog open. In de winkels ligt de focus op schoonmaken, bakken en koken, 'want dat doen mensen ook als ze verplicht thuis moeten zitten', zegt ceo Michiel Witteveen. Mochten de bezoekersaantallen teruglopen, kan het zijn dat zowel HEMA als Blokker zijn deuren gedeeltelijk open of volledig gesloten houdt.

08.35 Ook steeds meer buitenlandse winkels dicht

Adidas volgt het voorbeeld van Nike en sluit al zijn winkels in Amerika en Europa. Ook de Amerikaanse warenhuisketen Macy's sluit de deuren van al zijn formules. Voor cosmeticaketens The Body Shop en Kiehl's en lingerieketen Victoria's Secret geldt hetzelfde. 

08.30 Honderden aanvragen bij Thuisbezorgd.nl

Nu alleen het afhalen van maaltijden is toegestaan, melden steeds meer restaurants zich aan bij Thuisbezorgd.nl. Alleen al voor Nederland zou het gaan om meer dan honderden aanvragen, laat het bedrijf weten aan Emerce. Door eten te bezorgen hopen de restaurants de kasstroom op gang te houden. 

08.25 Suitsupply sluit winkels

Op zoek naar een nieuw pak? Je kan voorlopig niet in de winkels van Suitsupply terecht. Op de winkel in Amsterdam-Zuid na gaan alle vestigingen door het coronavirus op slot, dat meldt De Telegraaf.

Kijk hier voor het liveblog van dinsdag.

Reacties 5


Sakia Kaiman 19 mrt, 21:15

In Het tuincentrum waar ik werk is het mega druk. Veel mensen houden niet genoeg afstand van de verkoopmedewerkers. En bij de kassa word veel contant betaald.
Denken jullie dat 't nog gaat gebeuren dat tuincentra gedwongen gesloten gaan worden. Of moeten we maar gewoon zo doorgaan


Johan Boshif 18 mrt, 22:21

Ja idd. Mediamarkt en Expert enz....


Sevgi Kika 18 mrt, 16:30

Het zou fijn zijn als alle grote retailers dit gaan doen! Mijn collega’s worden met hoest klachten gewoon aan het werk gezet!


Esther Schaap 18 mrt, 16:01

Hi Joey,

Bedankt voor je reactie. We hebben het gecheckt bij het hoofdkantoor van WE Fashion en onze informatie is juist: de winkels van WE Fashion zijn gesloten.

Esther Schaap
Redacteur RetailNews


Joey Versteegh 18 mrt, 14:23

@redactie WE fashion heeft zijn winkels in Nederland nog niet gesloten, er gelden aangepaste openingstijden.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!