Supermarkten vragen de regering om maatregelen te treffen zodat de voedselvoorziening ook tijdens de coronacrisis op pijl blijft. In een brief aan premier Rutte vraagt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) onder meer om een verbod op contant geld.
Om de voedselvoorziening ‘goed te kunnen blijven organiseren’ vraagt het CBL om tijdelijke opheffing van wettelijke restricties binnen de branche. Daarbij doelt de organisatie onder meer op de restricties rondom rij -, winkel- en venstertijden. Nachtlevering moet worden toegestaan, lokale voertuigrestricties moeten worden opgeheven en extra personeel moet flexibel kunnen worden ingezet.
Ook vraagt het CBL toestemming om contant geld waar nodig niet langer te accepteren. “We hebben als sector de klanten opgeroepen om zoveel mogelijk digitaal te betalen. We zien echter een groeiende onrust en verzoeken om waar nodig contant geld niet langer te accepteren. We hebben hierin de hulp van de overheid nodig.”
Tot slot vragen de supermarkten om zelfbedieningsgroothandels tijdelijk open te stellen voor consumenten. “Ongeveer 65 tot 75 procent van wat we eten komt via de supermarkt op ons bord. Nu alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten is het logisch dat dit percentage stijgt”, licht het CBL toe. “Om de hierdoor verwachte druk op supermarkten te verminderen vragen wij u om gemeenten te adviseren per direct zelfbedieningsgroothandels tijdelijk open te stellen voor consumenten waarbij de groothandels dezelfde regels zullen hanteren." Deze zelfbedieningsgroothandels liggen momenteel nog vol goede producten, stelt het bureau, die anders grotendeels moeten worden weggegooid.
Het CBL zegt tot het uiterste te gaan om Nederland ‘ook in deze bijzondere tijd’ van voedsel te kunnen voorzien. “Wij vragen alle overheidsinstanties hetzelfde te doen: Help ons! Geef vrachtwagens ruim baan. Laat medewerkers werken.”
Hygiene protocol 19 mrt, 15:04
Joost de Valk 18 mrt, 16:16