Oproep supermarkten aan Rutte: 'Help ons'

Oproep supermarkten aan Rutte: 'Help ons'

Supermarkten vragen de regering om maatregelen te treffen zodat de voedselvoorziening ook tijdens de coronacrisis op pijl blijft. In een brief aan premier Rutte vraagt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) onder meer om een verbod op contant geld.

Om de voedselvoorziening ‘goed te kunnen blijven organiseren’ vraagt het CBL om tijdelijke opheffing van wettelijke restricties binnen de branche. Daarbij doelt de organisatie onder meer op de restricties rondom rij -, winkel- en venstertijden. Nachtlevering moet worden toegestaan, lokale voertuigrestricties moeten worden opgeheven en extra personeel moet flexibel kunnen worden ingezet. 

Ook vraagt het CBL toestemming om contant geld waar nodig niet langer te accepteren. “We hebben als sector de klanten opgeroepen om zoveel mogelijk digitaal te betalen. We zien echter een groeiende onrust en verzoeken om waar nodig contant geld niet langer te accepteren. We hebben hierin de hulp van de overheid nodig.” 

Tot slot vragen de supermarkten om zelfbedieningsgroothandels tijdelijk open te stellen voor consumenten. “Ongeveer 65 tot 75 procent van wat we eten komt via de supermarkt op ons bord. Nu alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten is het logisch dat dit percentage stijgt”, licht het CBL toe. “Om de hierdoor verwachte druk op supermarkten te verminderen vragen wij u om gemeenten te adviseren per direct zelfbedieningsgroothandels tijdelijk open te stellen voor consumenten waarbij de groothandels dezelfde regels zullen hanteren." Deze zelfbedieningsgroothandels liggen momenteel nog vol goede producten, stelt het bureau, die anders grotendeels moeten worden weggegooid.

Het CBL zegt tot het uiterste te gaan om Nederland ‘ook in deze bijzondere tijd’ van voedsel te kunnen voorzien. “Wij vragen alle overheidsinstanties hetzelfde te doen: Help ons! Geef vrachtwagens ruim baan. Laat medewerkers werken.”
 

Reacties 2


Joost de Valk 18 mrt, 15:16

Opportunistisch om nu om een verbod op contant geld te vragen. Tenslotte pakt de kassamedewerker ook alle producten vast, die de klant in zijn mandje heeft gestopt. Ik heb bovendien nog geen enkele supermarkt gezien die de handvatten van de winkelmandjes reinigt. Deze maatregel is dus niet echt nodig, maar de supermarkten lijken misbruik van de situatie te willen om een lang gekoesterde wens (het uitbannen van contant geld) er nu door te drukken: "Never waste a good crisis".


Hygiene protocol 19 mrt, 14:04

Goed opgemerkt Joost. Ik ben gelukkig niet de enige die dat opvalt.
Ook de vakkenvullers zitten aan de producten, het brood wordt nog afgebakken en gesneden etc. Wil je dit echt goed doen dan mag iemand die aan voedsel zit niet tussendoor ook nog aan de bakken komen waar ook de klanten aan zitten. Maar ojee we zijn wel bang voor het geld. Zodra je thuis bent na het boodschappen doen was je toch altijd al gewoon je handen? En als de kassamedewerkers klaar zijn of gaan eten wassen zij toch ook eerst altijd hun handen. Al met al inderdaad een truc om van het contant geld af te komen. Gluiperds.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!