De winkels mogen openblijven, maar ze moeten maatregelen nemen die ervoor zorgen dat klanten 1,5 meter afstand houden. Ze moeten klanten daar bij de ingang op wijzen. Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om winkels desnoods een scherp deurbeleid te laten voeren. Als winkels dat niet opvolgen, kunnen ze worden gesloten.

Dat maakte justitieminister Ferd Grapperhaus bekend tijdens een persconferentie, die werd geopend door premier Mark Rutte. "Gebruik je gezonde maatschappelijke verstand", zei Grapperhaus. "Ga zo min mogelijk de deur uit, alleen voor je werk. Ga boodschappen doen, maar doe dat alleen en niet met het hele gezin. Op een tijdstip waarop de winkel rustig en overzichtelijk is. Alleen dan kunnen we afstand bewaren." Een frisse neus halen kan, zei Grapperhaus, maar doe dit niet in een groep.

Kappers, schoonheidsspecialisten en andere zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging mogen tot 6 april hun vak niet meer uitoefenen. Kapsalons aangesloten bij Kappersunited, een initiatief van een aantal grote Nederlandse kappersbedrijven, sloten de deuren maandagmiddag al. Het gaat om AMI Kappers, BrainWash Kappers, Club Kappers, Cosmo hairstyling, HairApp, Kinki Kappers, Leon Zuidgeest Kappers, Marna Hairclub, Rombout Kappers, SMILEKappers, TEAM Kappers, Yes! Salons en Yorimage.

Alle samenkomsten en evenementen in Nederland worden tot 1 juni verboden. Er geldt geen ondergrens meer. Tot nu toe waren alleen evenementen met meer dan honderd personen verboden.

Lees hier het liveblog van maandag terug.