Liveblog maandag: 'Zie toe op 1,5 meter afstand in supermarkt', HEMA stelt publicatie jaarcijfers uit

Liveblog maandag: 'Zie toe op 1,5 meter afstand in supermarkt', HEMA stelt publicatie jaarcijfers uit

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tips zijn welkom op redactie@retailtrends.nl.

De hoofdpunten:

 • CNV wil toezichthouders bij supermarkten
 • Vooral in grote steden heel rustig in winkelstraat
 • Veel kapperszaken gaan dicht
 • WE Fashion betaalt rekeningen later
 • 'Ouderenuurtje slaat aan', maar ANBO is niet blij
 • 'Kabinet overweegt sluiting niet-essentiële winkels'
 • Harrods en John Lewis dicht
 • Meer winkels dicht, maar T-Mobile heropent filialen
 • HEMA stelt publicatie jaarcijfers uit
 • Primark loopt maandelijks 700 miljoen mis
 • Markten in Brabant mogen aangepast door

16.45 We sluiten het liveblog. Tot later.

16.35 HEMA stelt publicatie jaarcijfers uit
Als gevolg van de coronacrisis stelt HEMA de publicatie van de jaarcijfers uit tot eind mei. "Het managen van deze crisis vraagt de volledige aandacht van de teams en het bestuur van HEMA", meldt het warenhuis. De winkels van HEMA in Nederland zijn nog steeds open, die in België en Frankrijk zijn dicht.

16.25 Harrods en John Lewis dicht
Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Harrods open, maar het coronavirus is het wereldberoemde Londense warenhuis te machtig. De deuren gaan tot nader order op slot. Ook de Britse warenhuisketen John Lewis, ook al zo'n icoon, volgt vandaag het voorbeeld.

16.00 CNV wil toezichthouders bij supermarkten
Klanten houden in supermarkten veel te weinig afstand, blijkt uit een inventarisatie van vakbond CNV. "Als we niets doen, vormen supermarktmedewerkers een broeinest voor een razendsnelle coronaverspreiding. Ingrijpen is daarom vereist, door zowel werkgevers als politiek", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin tegen De Telegraaf.

Hij roept op tot verregaande maatregelen. "Supermarkten moeten voor iedere winkel een toezichthouder neerzetten. Die investering kunnen ze vast wel opbrengen, in deze tijden van topdrukte en recordomzet. Toezichthouders moeten erop toezien dat iedereen verplicht met een winkelkarretje de winkel ingaat, zodat er automatisch meer afstand is." Diverse supermarkten geven vakkenvullers hesjes waarop wordt opgeroepen afstand te bewaren.

15.30 Ook Productpine sluit de deuren
Ook dicht: de Productpine Experience Store aan het Rokin in Amsterdam, een winkel met de allernieuwste techproducten. De webshop is wel open. Rupert Parker Brady schreef eerder voor RetailTrends een column over Productpine.

15.10 Omzet bij BackWerk minimaal
Ook BackWerk, dat sinds dinsdag noodgedwongen als takeaway open is, loopt veel geld mis. "De winkels draaien een fractie van de omzet die ze normaal draaien", zegt managing director Dick de Vilder in een interview met RetailTrends. "Dat heeft alles te maken met het feit dat de binnensteden en openbaarvervoerlocaties leeg zijn." Hij vindt de getroffen maatregelen zeer pijnlijk. "Al begrijp ik het natuurlijk volkomen gezien het belang van de samenleving."

14.50 Yoghurt Barn: 100.000 euro schade per maand
De sluiting van de dertien vestigingen van Yoghurt Barn kost mogelijk 100.000 euro per maand. Dat zegt oprichter Wouter Staal in een interview op de website van Sligro. De yoghurtketen sloot al de deuren voordat de overheid met het besluit kwam om de horeca op slot te doen. Een 'ontzettend moeilijk' besluit, maar volgens Staal moest hij zijn verantwoordelijkheid nemen. "Dan is het vreemd wanneer we gewoon doorgaan alsof er niets aan de hand is, terwijl er niet voor niets het advies was om sociale contacten te vermijden." Staal zet in op kostenbesparing. Hij is in gesprek met verhuurders.

14.20 Veel kapperszaken gaan dicht
Kapsalons aangesloten bij Kappersunited, een initiatief van een aantal grote Nederlandse kappersbedrijven, hebben om 13.00 uur de deuren gesloten. Ze wijzen op de razendsnelle verspreiding van het coronavirus en de sterke toename van het aantal slachtoffers in Nederland. Haarstylisten en klanten zijn hierdoor uitermate ongerust, zeggen ze. Tegelijkertijd worden de richtlijnen van het RIVM voor de kappersbranche niet goed begrepen. Zo zeiden het RIVM en het kabinet dat iedereen 'gewoon' naar de kapper kan, maar wordt tegelijkertijd iedereen gevraagd 1,5 meter afstand te houden. "We kunnen de mensen op dit moment simpelweg niet meer geruststellen", zegt woordvoerster Merel Venneman. "Om die reden hebben wij besloten om per direct onze kapsalons, tot nader order, te sluiten."

Het gaat om AMI Kappers, BrainWash Kappers, Club Kappers, Cosmo hairstyling, HairApp, Kinki Kappers, Leon Zuidgeest Kappers, Marna Hairclub, Rombout Kappers, SMILEKappers, TEAM Kappers, Yes! Salons en Yorimage.

14.00 Opvallende hesjes voor vakkenvullers
Onder meer Albert Heijn en Dirk hullen de vakkenvullers in opvallende hesjes, waarop wordt gevraagd afstand te houden.

13.15 Vooral in grote steden heel rustig in winkelstraat
De winkelstraten worden steeds rustiger, meldt Bureau RMC. Was er vorige week maandag een afname van 33 procent vergeleken met een week eerder, aan het einde van de week ging het om een afname van 58 procent. In Amsterdam en Rotterdam was de daling veel sterker dan in steden als Alkmaar en Hengelo. In de Amsterdamse Kalverstraat liep het aantal bezoekers vorige week met 77 procent terug.

13.00 Ramkraak in Tiel: 'Er zijn nu grotere problemen'
Dieven hebben afgelopen nacht met een gestolen auto de pui van Blijdesteijn Mode in Tiel geramd, meldt de Gelderlander. Ze hadden het op kleding van twee merken voorzien, waaronder Carlo Colucci. In zak en as zit Blijdesteijn niet. "In deze tijd zijn er grotere problemen. Ik zou willen dat dit mijn enige probleem was en we het coronaprobleem niet hadden. Het zijn maar spullen, we vechten nu voor levens." Blijdesteijn werd onlangs door RetailTrends geportretteerd in de serie local heroes. Lees hier gratis het artikel.

12.30 'Ouderenuurtje slaat aan'
Het ouderenuurtje bij Albert Heijn slaat aan, die indruk heeft de supermarktketen. "We krijgen vanuit het hele land positieve signalen van ouderen en managers", zegt een woordvoerder tegen het ANP. "Veel oudere klanten bedanken medewerkers en leidinggevenden." Vanaf vandaag kunnen 70-plussers tussen 7.00 en 8.00 uur in alle AH-winkels boodschappen doen, voordat de winkels voor iedereen opengaan. De ouderen vinden het prettig om voor de grote klantenstroom uit te kunnen gaan, zegt de woordvoerder. "Behalve een kans op besmetting van mens op mens, is er ook een kans op besmetting via oppervlaktes. Omdat die mogelijk kleiner is als de supermarkt net negen uur dicht is geweest, vinden oudere klanten het een prettig idee dat ze dan hun boodschappen kunnen doen."

Ouderenbond ANBO zei eerder niet blij te zijn met de actie. De directeur noemde het stigmatiserend en sprak de vrees uit dat ouderen er alleen maar banger door zouden worden. Een andere ouderenorganisatie is er wel enthousiast over.

12.15 'E-commerce onderdeel van de oplossing'
Mocht er in Nederland een algehele 'lockdown' komen, dan moeten webwinkels wel openblijven. Dat zegt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org, de brancheorganisatie voor webwinkels. Er gingen volgens hem stemmen op om ook webshops te sluiten om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. "Dit lijkt mij een slecht en kortzichtig plan. E-commerce is in deze bizarre tijden onderdeel van de oplossing, en niet van het probleem. On- en offline moeten elkaar juist nu helpen en er samen voor zorgen dat de consument aan noodzakelijke producten kan komen om zo optimaal mogelijk thuis te kunnen leven en werken." Zo'n lockdown noemt hij overigens 'hét schrikbeeld voor de Nederlandse retailsector'. "In mijn ogen zou dit dan ook een laatste redmiddel moeten zijn."

11.50 Weekmarkten in Brabant gaan in aangepaste vorm door
De weekmarkten in Brabant mogen in aangepaste vorm doorgaan, melden de veiligheidsregio's. Als aanbieders van voedsel voorzien ze in een primaire levensbehoefte. Kramen met non-food zijn niet toegestaan. Ter plekke eten nuttigen, mag ook niet. Er mag alleen eten worden afgehaald. Daarnaast moet voorkomen worden dat grote groepen mensen (meer dan honderd personen) tegelijk op de markt zijn.

11.30 Gratis naar toilet
One Hundred Restrooms heeft het toiletbezoek gratis gemaakt. Het Nederlandse bedrijf, dat mede is opgericht door ondernemers die betrokken waren bij de Europese uitrol van het soortgelijke toiletconcept 2theloo, zit op twee locaties in Stockholm en op twee locaties in Madrid. In het tweede kwartaal staan openingen gepland in Antwerpen en Utrecht, zegt mede-oprichtster Marielle Romeijn tegen RetailNews. In het derde kwartaal wil One Hundred Restrooms met een grote partij in Nederland op dertig locaties beginnen.

11.10 Coef Men sluit winkels
De modezaken van Coef Men in Arnhem en Nijmegen blijven vanaf vandaag dicht. "Om de juiste service te kunnen bieden in onze winkels is het erg lastig 1,5 meter afstand te bewaren. Hierdoor kunnen we de veiligheid en gezondheid van zowel onze klanten als onze medewerkers niet meer garanderen." De webshop blijft open. Lees hier een achtergrondartikel over Coef.

10.50 Primark loopt maandelijks 700 miljoen euro mis
De sluiting van alle 376 winkels van Primark betekent een omzetverlies van omgerekend ruim 700 miljoen euro per maand. Dat meldt moederbedrijf Associated British Foods. Daarom is besloten om fors in de kosten te snijden. Er worden geen bestellingen meer geplaatst en er wordt onderhandeld over huurverlagingen. Die gesprekken gaan de goede kant op, meldt het bedrijf.

10.30 'Acht keer meer spellen en puzzels verkocht'
Steeds meer ketens sluiten de deuren, maar onder meer Blokker en Intertoys zijn nog open. Ze blijken relevant, zei eigenaar Michiel Witteveen in het tv-programma Op1. Bij Intertoys worden in deze periode acht keer meer puzzels en spellen verkocht, vertelde hij. "Hartstikke goed dat iedereen weer met elkaar aan de keukentafel leuke dingen doet."

10.15 Stella opent tijdelijk webshop
E-bikefabrikant Stella heeft een tijdelijke webshop geopend. Normaal gesproken wordt er alleen in een E-bike Testcenter of aan huis verkocht.

10.05 Walmart heeft 150.000 duizend medewerkers nodig
Ook bij de Amerikaanse supermarktketen Walmart is het alle hens aan dek. Om de schappen gevuld te houden, zijn 150.000 extra medewerkers nodig in de distributiecentra. Het uurloon gaat omhoog en de medewerkers kunnen een bonus verwachten, meldt het bedrijf. Eerder kondigde Amazon al aan dat het 100.000 extra krachten nodig heeft.

9.50 Albert Heijn trekt campagne Hamsterweken in
Albert Heijn heeft een nieuwe campagne rond de Hamsterweken ingetrokken. "We vinden de campagne op het moment niet gepast", zegt een woordvoerder tegen de NOS. "Zeker omdat we nu tegen klanten zeggen dat het niet nodig is om een voorraad in te slaan. We hebben wel aanbiedingen, maar die communiceren we minder op radio en televisie."

9.35 Digitale lees- en luisterboeken voor een cent
Bol.com biedt een collectie kinderboeken voor een cent aan. Het gaat om digitale lees- en luisterboeken.

9.25 Jumbo: een crisissituatie
"We verkeren met recht in een crisissituatie, ik sta er mee op en ga er mee naar bed", zegt cfo Ton van Veen van Jumbo in een interview met De Telegraaf. De supermarktketen heeft dan ook enkele duizenden extra krachten ingezet om de winkels te bevoorraden. "Werknemers zijn bereid om extra diensten te draaien en daarnaast zetten we extra uitzendkrachten in. Ook de werknemers van de gesloten La Place-filialen zetten we in in onze winkels en ook vanuit het hoofdkantoor zijn werknemers bereid te helpen."

9.10 ANBO niet blij met ouderenuurtje
Ouderenbond ANBO is niet blij met het ouderenuurtje dat door Albert Heijn in alle supermarkten is ingevoerd. Sinds vandaag kunnen 70-plussers daar tussen 7.00 en 8.00 uur voor hun boodschappen terecht, voordat de winkel voor iedereen opengaat. Ook Jumbo voerde al in enkele filialen zo'n uurtje in, maar dan wat later. "Deze actie van Albert Heijn is ongetwijfeld goed bedoeld, maar werkt volkomen averechts!", zegt Liane den Haan, directeur/bestuurder van de ANBO. "Nog los van het onmogelijke tijdstip, zou de supermarkt moeten beseffen wat de consequenties van deze actie zijn. Oudere mensen worden gestigmatiseerd en enorm beperkt in hun vrijheid. Waarom zouden we dit willen?"

Volgens de bond wordt de paniek onder ouderen versterkt door de actie. "Mensen bellen ons huilend op omdat ze worden nageroepen dat ze thuis moeten blijven. De druk van familie op ouderen neemt steeds verder toe om niet meer naar buiten te gaan. Dit kan toch echt niet de bedoeling zijn. Straks durven ouderen helemaal niet meer naar buiten."

Seniorenorganisatie KBO-PCOB zei eerder wel blij te zijn met het ouderenuurtje. "In alle rust met minder mensen om je heen je noodzakelijke boodschappen doen, dat is wel zo fijn en geeft ook rust", zegt directeur Manon Vanderkaa.

8.50 Ook WE betaalt rekeningen later
Na Action en Hunkemöller betaalt ook WE Fashion zijn rekeningen later. Dat blijkt uit een brief van ceo Joris Aperghis die in handen is van RetailNews. De topman meldt daarin aan de zakenpartners dat hij zijn teams de opdracht heeft gegeven de betaaltermijn met zestig dagen te verlengen. Aperghis wijst erop dat inmiddels alle 180 WE-filialen in Europa dicht zijn en dat niet duidelijk is hoelang dit zal duren. De liquiditeit komt daardoor in gevaar, schrijft hij. Aperghis benadrukt dat WE al sinds 1962 een betrouwbare partner is en dat de keten er voorafgaand aan de crisis goed voor stond. "We zullen onze verplichtingen nakomen, dat gebeurt alleen later."

8.40 'Kabinet overweegt sluiting niet-essentiële winkels'
Volgens De Telegraaf overweegt het kabinet ook niet-essentiële winkels te sluiten. Bronnen rond het kabinet zouden dat hebben gezegd. De aanleiding is het feit dat nog lang niet iedereen het advies opvolgt om anderhalve meter afstand te bewaren. Zondagmorgen werd daarom een NL-Alert verstuurd met de dringende oproep dat wel te doen. Vanmiddag komt het crisisteam van het kabinet weer bij elkaar.

8.30 T-Mobile heropent filialen
T-Mobile heeft juist elf zaken heropend. De winkels zijn aangepast volgens een box-in-shop-concept, waarbij medewerkers geen contact hebben met klanten. Deze week verwacht T-Mobile nog veertien vestigingen te kunnen openen. Het telefoniebedrijf zegt er alles aan te doen om de banen van de vaste medewerkers te behouden. "Dit geldt ook voor de medewerkers die werken in een winkel die niet op korte termijn opengaat."

8.15 Meer winkels dicht
Meer ketens hebben besloten om hun winkels voorlopig dicht te doen. Het gaat onder meer om Sissy-Boy (sinds vrijdag 17.00 uur) en Steppin' Out en The English  Hatter (sinds vandaag). Sinds zaterdag 12.00 uur is een groot deel van de winkels van Eye Wish gesloten, net als een deel van de Pearle-filialen.

8.00 Grote storing bij distributiecentra Albert Heijn
Albert Heijn had zaterdag te maken met een grote storing bij distributiecentra. Altijd vervelend, maar nu kwam die op een wel heel ongelukkig moment. De medewerkers hebben sowieso er hun handen vol aan om de schappen gevuld te krijgen door hamstergedrag. De storing zorgde voor nog wat extra lege schappen. Een woordvoerster meldt dat de storing 's morgens optrad en in de loop van de dag was opgelost.

Kijk hier voor het liveblog van vrijdag.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!