Retailers en vastgoedbazen eens over huurverlichting

Retailers en vastgoedbazen eens over huurverlichting

Winkels die getroffen zijn door de coronacrisis moeten voor een periode van drie maanden opschorting van de huur krijgen. Dat is de kern van het steunakkoord dat retailers, vastgoedeigenaren en de overheid hebben bereikt.

Partijen willen de financiële pijn van de coronacrisis samen verdelen, zo klinkt het. Afgesproken is een huuropschorting voor de maanden april, mei en juni. Retailers hoeven in die maanden minimaal vijftig en maximaal honderd procent van de huur niet te betalen. Hierbij wordt gekeken naar ‘proportionaliteit en draagkracht’, zowel voor de retailers als de verhuurder. Voorwaarde is een omzetverlies van minimaal 25 procent, aantoonbaar als gevolg van de coronacrisis.

Verder is afgesproken dat retailers afzien van eenzijdige betalingsregelingen en zich committeren aan hun huurbetalingen ‘voor zover binnen hun mogelijkheden’. Diverse retailers kozen de afgelopen periode juist wel voor eenzijdig opschorten van de huur. Onder meer HEMA, Specsavers, A.S. Watson en Hunkemöller troffen eigen betalingsregelingen.

In het akkoord zijn ook enkele afspraken gemaakt voor de wat langere termijn. Zo komen kwijtscheldingen van betalingsverplichtingen aan de orde als de daadwerkelijke impact na drie maanden duidelijk is. De precieze invulling daarvan wordt later besproken. 

Ondertekenaars van het akkoord zijn Detailhandel Nederland, INretail, vastgoedorganisaties IVBN, Vastgoed Belang en VGO en het ministerie van Economische Zaken. Ook de banken zijn van de partij, via de leden van de commissie zakelijk vastgoed van ABN AMRO, Deutsche Bank, ING en Rabobank.

Reacties 10


Wouter Boon 14 apr, 10:47

Het is een mooi gebaar maar de rekening verplaatsen heeft m.i. geen zin. We kunnen beter de rekening verdelen. in Belgie bijvoorbeeld is er 1 maand huurvrijstelling en een maandhuur verplaatsen naar einde vh jaar. Dat lijkt er al meer op. De verhuurder heeft slechts 8% omzetverlies op deze manier nog veel minder dan menig retialer.


Ad Vdst 14 apr, 10:57

Is dit een bindind akkoors?


Peter De Kwaasteniet 14 apr, 11:45

Opschorting biedt weinig soelaas voor retailers en de vadtgoed sector is de lachende partij.


René Schueler 14 apr, 11:57

Meneer De Kwaasteniet wordt volgens mij niet gehinderd door kennis van zaken. Wanneer een huurder a.g.v. dit akkoord c.q. maatregelen uiteindelijk toch niet overleeft, dan is de vastgoedsector net zo goed alsnog de pineut.


ger boer 14 apr, 12:53

Wat ik nog het ergste vind is dat juist alle grootwinkelbedrijven , het meeste profijt hebben van alle maatregelen zoals now , en dat juist de vermogende multinationals deze crisis gaan gebruiken om huur kortingen te verkrijgen en helemaal niks betalen aan huur , en hun kaspositie vast gaan houden en juist misbruik maken van de regelingen, zoals in het voorstel aantoonbaar omzet verlies , als je de winkel expres sluit terwijl het niet hoeft, dan heb je ook 100% omzetverlies.juist die bedrijven die niet willen betalen maar wel kunnen betalen daar loopt de economie op vast. Terwijl mijn sympathie uit gaat na de kleine ondernemers die alles er aan doen om de tent draaiende te houden en die worden het meeste geraakt , hebben niet zoveel reserves als die grootwinkelbedrijven.


Bob Ultee 14 apr, 13:07

Het zou veel beter zijn als vastgoedbazen niets zouden doen voor retailers. Fysieke winkels zijn ten dode opgeschreven, laat ze zo snel mogelijk hun logische en onafwendbare einde bereiken. Met medelijden verleng je alleen de lijdensweg maar. De toekomst is 100% online en dat weet iedereen. Corona is een menselijk ramp met veel lijden en verdriet, daar mogen we nooit aan voorbij gaan. Tegelijkertijd is dit hét moment voor een gezonde economische 'reshuffle' waarbij fysiek vervangen wordt door online.


Henk De Vries 14 apr, 15:04

Dit akkoord is niet bindend en heeft men dus helemaal niets aan.


Ineke Kamermans 14 apr, 15:45

Ik ben het volledig eens met Bob Ultee. Bij HEMA probeert Marcel Boekhoorn nu de vastgoedbazen en zijn leveranciers onder druk te zetten Hij heeft echter verzuimt na de overname in 2018 om de schuldenlast van ruim 750 miljoen euro te verminderen. Nu gebruikt hij samen met de CEO van HEMA Tjeerd Jegen de “Coronacrisis” om zielig te doen. #exithema


ikke weet het 14 apr, 17:11

Wat een onzin weer van Ultee, 100% online kopen ,
Wou hij daarom 50 speelgoedwinkel openen ??


natuurlijk zal er iets veranderen in de winkelstraten, dit is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven.
Maar 100 % online is net zo'n onzin als gratis pakketjes versturen, ook dit kan niet er zal altijd iets door iemand betaald moeten worden.

Ultee, kom eens uit je droom wereld waar je je al jaren in bevind.


John woederen 15 apr, 02:10

Leuk artikel voor de bühne maar het akkoord is niet bindend. Er staat in geen enkel huurcontract dat een extreme daling van bezoekersaantallen aanleiding geeft voor huurvermindering. Het is wachten tot iemand een rechtszaak begint en heel de branche weet wat de termen overmacht en onvoorziene omstandigheden juridisch inhouden. Zolang de waarde van het vastgoed gekoppeld is aan de huurprijs komen verhuurders niet in beweging.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!