Voor een derde van de Nederlandse boekhandels dreigt faillissement als gevolg van de coronacrisis. Vooral zaken in grote binnensteden gaat het ‘dramatisch slecht’, zegt directeur Anne Schroën van brancheorganisatie KBb in de Volkskrant.
Grootstedelijke boekwinkels verkopen weinig bijproducten als staatsloten en kleurboeken. Zij hebben te kampen met omzetdalingen van tachtig tot negentig procent, blijkt uit een peiling van KBb. De daling begon direct na de strenge overheidsmaatregelen die half maart werden ingesteld.
Specifiek probleem van boekwinkels is volgens Schroën dat zij, in verband met hun adviesfunctie, meer personeel in dienst hebben dan andere retailers. Ook mogen de weinige klanten die er nog zijn boeken niet oppakken of erin bladeren. Ook de doorlopende huren zijn een knelpunt. “Bijna de helft van de boekverkopers heeft nog geen afspraken kunnen maken met hun verhuurders”, aldus Schroën.
Winkelketen Libris Blz. verwacht dat zo’n tien procent van zijn aangesloten boekhandelaars failliet gaat als de maatregelen eind april versoepeld worden en het najaar normaal verloopt. Directeur Caroline Damwijk herkent het beeld van de verschillen tussen grote en kleinere plaatsen. “In steden als Rotterdam of Hilversum zijn de winkelstraten zo leeg dat je er een speld kunt horen vallen, daar daalt de omzet met tachtig procent.” In de regio, waar meer winkels open zijn gebleven, is de daling veel lichter.’
RetailTrends schreef eerder over de impact van de coronacrisis op de stenen boekwinkel.
Jochem De Pochem 19 apr, 11:17
Michael van Heuzen 17 apr, 09:43
Reinder Koornstra 16 apr, 13:27