'Groot deel boekwinkels dreigt failliet te gaan'

'Groot deel boekwinkels dreigt failliet te gaan'

Voor een derde van de Nederlandse boekhandels dreigt faillissement als gevolg van de coronacrisis. Vooral zaken in grote binnensteden gaat het ‘dramatisch slecht’, zegt directeur Anne Schroën van brancheorganisatie KBb in de Volkskrant.

Grootstedelijke boekwinkels verkopen weinig bijproducten als staatsloten en kleurboeken. Zij hebben te kampen met omzetdalingen van tachtig tot negentig procent, blijkt uit een peiling van KBb. De daling begon direct na de strenge overheidsmaatregelen die half maart werden ingesteld.

Specifiek probleem van boekwinkels is volgens Schroën dat zij, in verband met hun adviesfunctie, meer personeel in dienst hebben dan andere retailers. Ook mogen de weinige klanten die er nog zijn boeken niet oppakken of erin bladeren. Ook de doorlopende huren zijn een knelpunt. “Bijna de helft van de boekverkopers heeft nog geen afspraken kunnen maken met hun verhuurders”, aldus Schroën.

Winkelketen Libris Blz. verwacht dat zo’n tien procent van zijn aangesloten boekhandelaars failliet gaat als de maatregelen eind april versoepeld worden en het najaar normaal verloopt. Directeur Caroline Damwijk herkent het beeld van de verschillen tussen grote en kleinere plaatsen. “In steden als Rotterdam of Hilversum zijn de winkelstraten zo leeg dat je er een speld kunt horen vallen, daar daalt de omzet met tachtig procent.” In de regio, waar meer winkels open zijn gebleven, is de daling veel lichter.’

RetailTrends schreef eerder over de impact van de coronacrisis op de stenen boekwinkel. 

Reacties 3


Reinder Koornstra 16 apr, 11:27

Als men veel eerder een geïntegreerde bricks&clicks formule had ontwikkeld, was de ellende een stuk minder geweest! Want waarom zou je nog naar een boekhandel gaan als je boeken niet mag inzien. Terwijl de koffiehoek ook al dicht is!
“De Nieuwe Winkelier” heeft maar de helft van die dure vierkante meters nodig, en dat scheelt gelijk ook energiekosten en personeel!
Http://www.bricksenclicks.me


Michael van Heuzen 17 apr, 07:43

@reinder dan kan je net zo goed onderbroeken of schroefjes gaan verkopen. Het vak gaat kapot, de passie gaat weg, er is geen lol meer aan. De nieuwe ondernemer wordt een dozenvuller. Gezellig .


Jochem De Pochem 19 apr, 09:17

Ja, er is wel meer ellende. Als je perse vast wilt houden aan de dingen van vroeger moet je niet verbaasd staan dat dat niet kan blijven bestaan.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!