Zo’n zeventig procent van de winkel- en horecaeigenaren heeft de huur van april nog niet betaald. Dat blijkt uit navraag door radiozender BNR bij twee grote vastgoedadviseurs.
De verenigingen van vastgoedbeleggers en verhuurders riepen eerder op om de huren voor winkeliers gedeeltelijk of volledig op te schorten. “Er is afgesproken dat per huurder wordt bekeken in hoeverre hij aan de huurverplichting kan voldoen”, zegt een woordvoerder van vastgoedadviseur Savills tegen BNR. “Maar de cijfers laten een heel ander beeld zien: er wordt bijna helemaal niet meer betaald. Dat is niet met elkaar te rijmen.”
Volgens vastgoedadviseur Cushman & Wakefield zijn er grote verschillen in betaalgedrag per huurder. Huurders van grote winkelketens zouden over het algemeen beter betalen dan kleinere retailers. Ook de locatie en het type winkel speelt volgens de adviseur een rol. Ondernemers in wijkwinkelcentra voldoen over het algemeen beter aan hun betalingsverplichting dan die in grotere winkelstraten, waar het door de coronacrisis vaak (nog) rustiger is.
Door de huurachterstanden komen veel verhuurders in de problemen omdat ze hun financiering niet kunnen aflossen. Verhuurders die een tijdelijke korting geven op de huur moeten kunnen rekenen op een tegemoetkoming van de bank of overheid, vindt Cushman & Wakefield. “Dat kan in de vorm van lastenverlichting of door de korting af te kunnen trekken van de belastingen.” De huidige maatregelen van het kabinet helpen volgens de adviseur onvoldoende. BNR heeft INretail en Detailhandel Nederland gevraagd om een reactie, maar die bleef tot op heden uit.
Henk Bakker 29 apr, 15:37
John Nijsten 29 apr, 13:37
Eus Peters 29 apr, 12:33
Ger Boer 29 apr, 12:25