De vakbonden in België willen dat er tijdelijke bewindvoerders worden aangesteld bij modegroep FNG, het moederbedrijf van Miss Etam. Ze hebben geen vertrouwen in de huidige top.

De bonden hebben het verzoek ingediend bij de rechtbank in Mechelen. "Op die manier willen we de sleutels van de onderneming aan bekwame en integere experten overhandigen", zegt vakbond ACV Puls. De bonden willen ook een gerechtelijk onderzoek naar het reilen en zeilen bij FNG. "Het is onze diepste overtuiging dat alleen een gerechtelijk onderzoek de onderste steen in dit onfrisse verhaal kan bovenhalen. Het spreekt voor zich dat we met overgave onze volledige samenwerking aan een verder onderzoek willen geven."

FNG verkeert in grote problemen. Het concern leed vorig jaar een nettoverlies van 292,1 miljoen euro, bleek onlangs uit het voorlopige jaarverslag dat met flinke vertraging was gepresenteerd. Het totaal aan rentedragende schulden bedraagt ruim 500 miljoen euro. FNG bekent in het jaarverslag dat het van sommige internationale transacties geen idee heeft hoe ze in elkaar steken. De onderliggende stukken ontbreken, zijn onvolledig of onduidelijk.

FNG werkt aan een herstelplan, dat verder moet worden uitgewerkt door de nieuwe topman Yves Pollé. Hij is op interim-basis benoemd en heeft geen ervaring met retail. Oprichter Dieter Penninckx stapte begin vorige maand na zeventien jaar om medische redenen op. Hij liet deze week voor het eerst sinds zijn vertrek van zich horen. Hij zei nog wel toekomst te zien voor FNG. Het bedrijf maakte al bekend dat in België tientallen winkels sluiten, waaronder Brantano-vestigingen en alle zeventien vestigingen van Fred & Ginger en Ginger.