Vakbonden: tijdelijke bewindvoerders bij moederbedrijf Miss Etam

Vakbonden: tijdelijke bewindvoerders bij moederbedrijf Miss Etam

De vakbonden in België willen dat er tijdelijke bewindvoerders worden aangesteld bij modegroep FNG, het moederbedrijf van Miss Etam. Ze hebben geen vertrouwen in de huidige top.

De bonden hebben het verzoek ingediend bij de rechtbank in Mechelen. "Op die manier willen we de sleutels van de onderneming aan bekwame en integere experten overhandigen", zegt vakbond ACV Puls. De bonden willen ook een gerechtelijk onderzoek naar het reilen en zeilen bij FNG. "Het is onze diepste overtuiging dat alleen een gerechtelijk onderzoek de onderste steen in dit onfrisse verhaal kan bovenhalen. Het spreekt voor zich dat we met overgave onze volledige samenwerking aan een verder onderzoek willen geven."

FNG verkeert in grote problemen. Het concern leed vorig jaar een nettoverlies van 292,1 miljoen euro, bleek onlangs uit het voorlopige jaarverslag dat met flinke vertraging was gepresenteerd. Het totaal aan rentedragende schulden bedraagt ruim 500 miljoen euro. FNG bekent in het jaarverslag dat het van sommige internationale transacties geen idee heeft hoe ze in elkaar steken. De onderliggende stukken ontbreken, zijn onvolledig of onduidelijk.

FNG werkt aan een herstelplan, dat verder moet worden uitgewerkt door de nieuwe topman Yves Pollé. Hij is op interim-basis benoemd en heeft geen ervaring met retail. Oprichter Dieter Penninckx stapte begin vorige maand na zeventien jaar om medische redenen op. Hij liet deze week voor het eerst sinds zijn vertrek van zich horen. Hij zei nog wel toekomst te zien voor FNG. Het bedrijf maakte al bekend dat in België tientallen winkels sluiten, waaronder Brantano-vestigingen en alle zeventien vestigingen van Fred & Ginger en Ginger.

Reacties

Het is zo makkelijk om in een kort tijdsbestek diverse bedrijven te kopen en deze bedrijven vervolgens vol te stoppen met schulden. Dat FNG in haar jaarverslag zelfs zou hebben aangegeven dat men zelf geen idee heeft hoe sommige internationale transacties in elkaar steken, is werkelijk buitengewoon triest. Een sterk merk als Miss Etam werd in Nederland succesvol ( marktleiderschap in de markt voor damesbovenkleding ), doordat een zeer betrokken en integere familie serieus met het bedrijf bezig was en echt verstand had van de retail sector.
Het kopen van bedrijven is één, het succesvol leiden van een bedrijf in een zeer competitieve markt is een heel ander verhaal. Uiteraard zal de top van FNG versterkt moeten worden met een persoon die een bewezen trackrecord heeft in de mode retail sector. Met alleen financiële bestuurders die zelf niet meer weten wat ze gedaan hebben, zal het probleem zeker niet opgelost kunnen worden. Het zou triest zijn van een mooi merk en alle mensen die hard hebben gewerkt voor dit bedrijf met een meer dan 90 jarige historie.

Geplaatst door Hans Erik Benschop op 1 juli 2020 om 18:05

Laatste nieuws

RetailTrends