Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: de Bijenkorf en Esprit.
Winnaar: de Bijenkorf
De Bijenkorf blijft een buitenbeentje. De warenhuisketen zag de omzet vorig jaar met 10,5 procent groeien. Dat terwijl de non-food retailmarkt er volgens het CBS slechts 2,9 procent op vooruitging. De omzet uit de fysieke winkels groeide met tien procent, die van de webshop met elf. De Bijenkorf verwelkomde zo'n 26 miljoen bezoekers in zijn warenhuizen; drie procent meer dan het jaar ervoor. Online nam het aantal bezoekers, inclusief de groei van klanten uit Duitsland en België, met 21 procent toe en kwam daarmee uit op zo'n 116 miljoen. In Nederland steeg het aantal bezoekers online met veertien procent. En de Bijenkorf moet het zeker niet alleen van rijke Russen en Chinezen hebben. Negentig procent van de omzet komt op het conto van EU-burgers. Hoeveel er onderaan de streep stond, maakte de Bijenkorf niet bekend. De operationele winst steeg met 5,8 procent naar 43,7 miljoen. De Bijenkorf investeerde...
Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: de Bijenkorf en Esprit.
Winnaar: de Bijenkorf
De Bijenkorf blijft een buitenbeentje. De warenhuisketen zag de omzet vorig jaar met 10,5 procent groeien. Dat terwijl de non-food retailmarkt er volgens het CBS slechts 2,9 procent op vooruitging. De omzet uit de fysieke winkels groeide met tien procent, die van de webshop met elf. De Bijenkorf verwelkomde zo'n 26 miljoen bezoekers in zijn warenhuizen; drie procent meer dan het jaar ervoor. Online nam het aantal bezoekers, inclusief de groei van klanten uit Duitsland en België, met 21 procent toe en kwam daarmee uit op zo'n 116 miljoen. In Nederland steeg het aantal bezoekers online met veertien procent. En de Bijenkorf moet het zeker niet alleen van rijke Russen en Chinezen hebben. Negentig procent van de omzet komt op het conto van EU-burgers. Hoeveel er onderaan de streep stond, maakte de Bijenkorf niet bekend. De operationele winst steeg met 5,8 procent naar 43,7 miljoen. De Bijenkorf investeerde voor 28,9 miljoen in de winkels en de webshop. Of de Bijenkorf voor het achtste jaar op rij meer kan omzetten, is door de coronacrisis maar de vraag. Ceo Giovanni Colauto houdt het er bij dat de afgelopen maanden 'zeer uitdagend' waren voor de retail. De zeven warenhuizen in Nederland waren anderhalve maand dicht.
Verliezer: Esprit
Ze kunnen het mooi brengen bij Esprit. "Esprit heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in zijn transformatieproces." Oftewel: de helft van de Duitse winkels gaat dicht - zo'n vijftig - en zo'n 1100 medewerkers kunnen op zoek naar een andere baan. De rechtbank in Düsseldorf heeft groen licht gegeven voor de herstructurering van het modebedrijf. Het plan moet een jaarlijkse besparing van honderd miljoen euro opleveren. Eenmalig kost het Esprit zo'n 55 miljoen. Het bedrijf kan maar moeilijk opboksen tegen webgiganten als Amazon en Zalando. En daar komt de coronacrisis nog eens bovenop. In april kondigde Esprit al aan dat het zich grotendeels terugtrekt uit Azië, waar 56 winkels zijn gesloten. Ceo Anders Kristiansen noemt de maatregelen noodzakelijk 'om kansen voor ons geweldige merk te behouden'. Esprit wordt er volgens hem sterker door.