De retailsector verwacht dat door de coronacrisis de omzetten in de branche verder kelderen, veel winkels verdwijnen en leegstand stijgt naar negentien procent. Dat blijkt uit onderzoek dat adviesbureau Q&A heeft uitgevoerd onder stakeholders in de branche in opdracht van de Retailagenda, INretail en de Nederlandse Raad Winkelcentra (NRW).
Als er geen goed vaccin of medicijn komt, zal dertig procent van de consumenten minder vaak gaan winkelen. De fysieke winkel krijgt het daardoor rustiger. De onlineverkopen zullen echter verder toenemen. Nu winkelt 35 procent online, voor de crisis was dit zestien procent.
De grote winkelketens verwachten dat een daling van de huurprijzen noodzakelijk is om winstgevend te blijven. Door de crisis daalde het bezoek aan winkelgebieden met dertig en soms wel tachtig procent. Sommige ketens verwachten zelfs dat een huurdaling niet voldoende is en dat twintig tot veertig procent van de non-foodwinkels zal omvallen.
Vastgoedeigenaren geven daarentegen aan dat een huurdaling van vijftien procent noodzakelijk zal zijn in de komende een tot twee jaar en zij verwachten dat vijftien procent van de retailers en horeca het komend jaar verdwijnt. Gemeenten denken er nagenoeg hetzelfde over als de vastgoedeigenaren. Zij maken zich daarnaast zorgen over de centrumgebieden. 67 procent verwacht daar meer leegstand dan voor de crisis.
Lees hier de complete rapportage.
Fred Spakman 22 jul, 21:25
ger Boer 22 jul, 13:36
Henk Ermes 21 jul, 20:52
Jelle Nuijen 21 jul, 17:47
Hans Franz 21 jul, 17:45
hoogcatherijne huurder 21 jul, 14:40