'Retailsector ziet toekomst somber in'

'Retailsector ziet toekomst somber in'

De retailsector verwacht dat door de coronacrisis de omzetten in de branche verder kelderen, veel winkels verdwijnen en leegstand stijgt naar negentien procent. Dat blijkt uit onderzoek dat adviesbureau Q&A heeft uitgevoerd onder stakeholders in de branche in opdracht van de Retailagenda, INretail en de Nederlandse Raad Winkelcentra (NRW).

Als er geen goed vaccin of medicijn komt, zal dertig procent van de consumenten minder vaak gaan winkelen. De fysieke winkel krijgt het daardoor rustiger. De onlineverkopen zullen echter verder toenemen. Nu winkelt 35 procent online, voor de crisis was dit zestien procent. 

De grote winkelketens verwachten dat een daling van de huurprijzen noodzakelijk is om winstgevend te blijven. Door de crisis daalde het bezoek aan winkelgebieden met dertig en soms wel tachtig procent. Sommige ketens verwachten zelfs dat een huurdaling niet voldoende is en dat twintig tot veertig procent van de non-foodwinkels zal omvallen.

Vastgoedeigenaren geven daarentegen aan dat een huurdaling van vijftien procent noodzakelijk zal zijn in de komende een tot twee jaar en zij verwachten dat vijftien procent van de retailers en horeca het komend jaar verdwijnt. Gemeenten denken er nagenoeg hetzelfde over als de vastgoedeigenaren. Zij maken zich daarnaast zorgen over de centrumgebieden. 67 procent verwacht daar meer leegstand dan voor de crisis. 

Lees hier de complete rapportage

 

Reacties 6


hoogcatherijne huurder 21 jul, 12:40

Het probleem is dat de huren op veel plekken veel te hoog zijn ook al gaan al jaren de bezoekersaantallen naar beneden. Partijen als Unibal of Klepierre vinden het prima als een winkelruimte lang leeg staat, hun waarde van het vastgoed is belangrijker dan een realistische huurprijs.


Hans Franz 21 jul, 15:45

Waarde van retail vastgoed hangt nogal af van het huurcontract wat erop zit. Leegstand is dus zeker niet bevorderlijk voor de waarde van winkelpanden. Niemand heeft baat bij leegstand.


Jelle Nuijen 21 jul, 15:47

Jammer dat het hele winkelbestand langzaam naar de Klo zelf invullen gaat. Mensen houdt de binnenstad gezellig. Terug naar de winkel. Ik blijf hopen. Jullie mogen me niet uitlachen. Groetjes aan iedereen.


Henk Ermes 21 jul, 18:52

De veroorzaker van deze crisis ligt aan de klimaatmaatregelen, toen in 2018 na de TK2017 deze uit de toverdoos kwamen, schrok elke burger daar zo van, dat hij direct zijn hand op de knip hield, socialmedia stond bol van verontruste berichten hoe dat men zijn huis kon verwarmen met die niet te betalen peperdure warmtepomp, en wat zou de waarde worden van hun auto als in 2025/2030 niet meer in steden met een benzine auto mocht komen, die angst en bangmakerij in de hele #EU zorgde voor paniek, toen zijn er in Brussel verscheidene bijeenkomsten geweest om over de in gaande gezette recessie te praten, uiteindelijk is de griepperiode aangegrepen om de hele economie stil te leggen, en de schuld van recessie is nu de Corona poppenkast, dit beleid wordt nu versterkt door niet herstel van de economie op nr1 te zetten en het voorkomen van hoge werkeloosheid, maar het beleid op klimaat extra scherp te zetten, en klimaatprojecten om te buigen en meer geld te reserveren om klimaatmaatregelen die op termijn gepland stonden naar voren te schuiven, ik verwacht dan ook dat er een ramp ontstaat in de EU, met mega hoge werkeloosheid en een kaalslag in winkelland, het consumenten vertrouwen is nog nooit zo laag geweest, en die komt met het klimaatbeleid niet terug, met alle gevolgen van dien, een burgeroorlog is niet ondenkbaar wanneer de werkeloosheid niet stopt!


ger Boer 22 jul, 11:36

Het verhaal klopt niet helemaal , het zijn juist de grote steden die een enorme achteruitgang in bezoekers aantallen zien , daar waren de huren de afgelopen jaren het minst gedaald , en soms nog gestegen .Terwijl in kleinere binnensteden de laatste jaren de huren al behoorlijk gedaald zijn, je ziet nu ook dat juist die kleinere steden het beter doen in de corona periode die hebben zelfs een plusje gehaald . Door de corona perikelen zoeken de mensen juist steden op die minder druk zijn .


Fred Spakman 22 jul, 19:25

Ik heb het al 3 maanden geleden gezegd ,als de corona blijft etteren gaan wij allemaal naar de klote

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!