Torfs: geen interesse in winkels Brantano

Torfs: geen interesse in winkels Brantano

Wouter Torfs heeft geen interesse in de schoenenwinkels van Brantano, onderdeel van het omgevallen FNG. Dat zegt de topman van Schoenen Torfs in een gesprek met RetailTrends.

"We hebben tachtig winkels in België, we zitten op alle goede plaatsen", zegt Torfs. "Om er nu nog een keten of een pak winkels bij te nemen, waar je dan in moet investeren op een moment dat je eigen bedrijf het niet gemakkelijk heeft, zou niet verstandig zijn." De naam van Torfs viel in de Belgische media eerder een potentiële redder van FNG, maar daar is volgens hem nooit echt sprake van geweest. "Er werd gretig geschreven over een consortium van Vlaamse ondernemers, maar dat consortium heeft nooit bestaan." Het bleef bij verkennende gesprekken, één op één, met FNG-oprichter Dieter Penninckx voor een reddingsoperatie. "Maar die gesprekken zijn nooit geland. We zijn nooit gekomen tot een sluitend en concreet businessplan waarachter een duurzame financiering zat."

Schoenen Torfs heeft een lastige periode achter de rug. Tijdens de lockdown kwam er 22 miljoen euro minder binnen dan een jaar geleden. Torfs zag zich genoodzaakt 24 van de 700 medewerkers te ontslaan. Vooral in de stadscentra en overdekte winkelcentra als Wijnegem blijven de verkopen flink achter. Een geluk voor Torfs is dat verreweg de meeste winkels, zo’n 65, aan de rand van de stad liggen. Die doen het met een geringe omzetdaling van zo'n tien procent redelijk goed. Maar het is vooral de webshop die de schade beperkt. Het aandeel van online steeg tijdens de lockdown van zeventien naar ruim 30 procent van de omzet. En nog steeds wordt er veel online gekocht, zodat Torfs uiteindelijk alles bij elkaar 'een kleine min' verwacht.

Op RetailTrends spreekt Torfs verder onder meer over de concurrentie met de 'grote jongens', het geringe succes in Nederland en over beleving en service in de winkels.

Foto: Google StreetView

Reacties 5


Machiel R 10 aug, 17:31

En dan de grote fout die de Belgische overheid heeft gemaakt om de Solden met 1 maand uit te stellen.


Armand Gelkopf 11 aug, 10:22

Normaal is het verplaatsen naar 1 augustus en 1 februari een juiste zet die al sinds 1980! gevraagd wordt. Maar in deze corona tijden was het een verkeerde zet.


Serge Van Der Poorten 11 aug, 12:08

De soldenperiode verlaten is een correcte en verstandige keuze. Nu is er in juli nog goed verdiend en in augustus nog extra veel verkocht door de hittegolf. Anders staan we in augustus al met herfstcollectie in de hitte en valt de verkoop stil. Ik en veel andere, slimme en rendabele winkeliers zijn alvast gewonnen voor deze latere periode solden. En inderdaad in de jaren 80 waren er al voorstanders voor dit systeem maar onder druk van de grote verlieslatende ketens is dit er nooit doorgekomen...


Machiel R 11 aug, 14:10

Serge, goed te horen dat u in deze barre tijden gelukkig nog goed verdiend heeft. Veel consumenten uit Belgie zijn echter gezellig de grens overgestoken en hebben veel van hun euro's besteed in o.a. Nederland. Ik denk dat daar een belangrijkere reden in zit om niet nog later de solden te starten.


Christiane Vereecke 12 aug, 14:12

Mensen, oneline shoppen is de boodschap. Je hoeft de deur niet meer uit en je moet ook niet meer in die kleine vieze pashokjes te staan, je kan soms aan verminderde prijzen kopen lang voor de solden in de winkels beginnen, je kan je aankopen thuis in alle rust passen kijken of je dingen kunt combineren met reeds eerder gekochte kleding en indien het niet goed blijkt te zijn alles terug brengen en je krijgt je geld terug, is er nog iets makkelijker?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!