Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: Hunkemöller en Tiffany's.
Winnaar: Hunkemöller
“Alleen de sterksten zullen overleven”, zei Hunkemöller-ceo Philip Mountford donderdag over de coronacrisis, tijdens RetailTrends Live in het Amsterdamse DeLaMar Theater. De lingerieketen is naar eigen zeggen snel hersteld van de financiële domper en kan gezien de jaarrekening van 2019 – die het bedrijf diezelfde dag presenteerde – wel een stootje hebben. Hunkemöller boekte vorig jaar een omzet van 521,9 miljoen euro, een stijging van 4,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het bedrijfsresultaat bedroeg 75,9 miljoen euro, vijf miljoen meer dan het jaar daarvoor en een stijging van 7,1 procent. De keten zou zijn groei vooral te danken hebben aan de opening van 45 nieuwe winkels en zijn omnichannelstrategie. Zo liet Mountford eerder aan RetailTrends...
Retail kent succesverhalen en mislukkingen, iedere dag weer. RetailTrends licht elke vrijdag een winnaar en een verliezer uit, gebaseerd op het nieuws van de afgelopen week. Deze keer: Hunkemöller en Tiffany's.
Winnaar: Hunkemöller
“Alleen de sterksten zullen overleven”, zei Hunkemöller-ceo Philip Mountford donderdag over de coronacrisis, tijdens RetailTrends Live in het Amsterdamse DeLaMar Theater. De lingerieketen is naar eigen zeggen snel hersteld van de financiële domper en kan gezien de jaarrekening van 2019 – die het bedrijf diezelfde dag presenteerde – wel een stootje hebben. Hunkemöller boekte vorig jaar een omzet van 521,9 miljoen euro, een stijging van 4,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het bedrijfsresultaat bedroeg 75,9 miljoen euro, vijf miljoen meer dan het jaar daarvoor en een stijging van 7,1 procent. De keten zou zijn groei vooral te danken hebben aan de opening van 45 nieuwe winkels en zijn omnichannelstrategie. Zo liet Mountford eerder aan RetailTrends weten dat de verkopen uit e-commerce inmiddels goed zijn voor 180 miljoen euro. Een kleine kanttekening bij de positieve resultaten: Hunkemöller heeft nog wel een schuld uitstaan van 371 miljoen euro bij interne banken. Het management wil nu om de tafel met die banken om de voorwaarden omtrent de schuldenlast te versoepelen. Grote kans dat de vlag alsnog uitgaat; volgens het bedrijf verlopen de gesprekken ‘positief’.
Verliezer: Tiffany’s
Het begint steeds meer weg te krijgen van een slechte soapserie: de miljardendeal van Tiffany’s en LVMH. In november vorig jaar sloten de twee partijen nog vol goede moed een deal ter waarde van 16,2 miljard dollar (zo’n 14,7 miljard euro). De Louis Vuitton-moeder zou de Amerikaanse juweliersketen voor dat bedrag overnemen. Maar niet lang daarna gooide de coronacrisis roet in het eten en in juni leek het voor het eerst te rommelen rondom de overname. LVMH zou zich met name zorgen maken over de verslechterde marktomstandigheden in de Verenigde Staten, de belangrijkste markt voor Tiffany’s. Eind augustus stelde die laatste partij de deadline voor de overname met drie maanden uit, om onbekende reden. En van uitstel komt afstel, bleek deze week maar weer eens. Door ‘een serie aan gebeurtenissen’ zag het Franse luxeconcern zich genoodzaakt de deal af te blazen, waarop Tiffany’s een rechtszaak aankondigde tegen het bedrijf. Reden voor LVMH om op zijn beurt een eigen rechtszaak tegen de ‘oneerlijke praktijken’ en het ‘mismanagement’ van de juwelier te starten. Wordt vervolgd.