Martijn Rozenboom mag dan omstreden zijn, hij had gewoonweg het beste bod op FNG. Dat zeggen de twee curatoren die de doorstart voor de modegroep realiseerden tegen het FD.
"Natuurlijk houd je rekening met reputaties rondom partijen", zegt curator Kees van de Meent tegen de krant. "Maar als curator heb je de wettelijke taak om zoveel mogelijk geld te verzamelen voor zo veel mogelijk schuldeisers. En dit is iemand die een substantieel bedrag heeft geboden en betaald."
Rozenboom was de enige met een geschikt bod, zegt Van de Meent. "Het bedrag dat hij bood was hoger dan de opbrengst als we alleen de voorraden hadden uitverkocht. Hij kon de koopsom in een keer betalen en heeft de steun van het management. In de gegeven omstandigheden was dit dus het best haalbare resultaat."
Volgens het FD was Rozenboom betrokken bij tientallen overnames van probleembedrijven. In de meeste gevallen liep het slecht af. Hij maakte veel vijanden bij bedrijven die hij opkocht, blijkt uit een rondgang langs tien betrokkenen. Ze doen allemaal anoniem hun verhaal. "Rozenboom heeft zeker dertig faillissementen op zijn naam staan", vertelt een voormalige zakenpartner. "Geen enkel bedrijf is ooit gezond doorgestart. Soms bestaat de naam nog, maar niet dankzij hem." Het zou Rozenboom alleen te doen zijn om het verkopen van de voorraden.
Rozenboom verdedigt zich in de krant. Volgens hem waren sommige bedrijven inderdaad niet meer levensvatbaar, om verschillende redenen, maar zijn andere er nog. Er zou niks mis zijn met zijn werkwijze. "Ik wil geen bedrijf besturen, dat klopt. Als ik iets koop voor een euro en ik verkoop het door voor twee euro: wat doe ik dan verkeerd?" Hij zegt serieuze plannen te hebben met FNG. "Het is de vraag of we alles op tijd op de rit krijgen, maar ik ben er positief over dat het met dit management gaat lukken om het bedrijf overeind te houden."
Machiel R 18 sep, 16:19
Bianca van der Greef 18 sep, 15:04
Herman Drijver 18 sep, 14:17
Herman van Wissen 18 sep, 12:35