INretail pleit voor meer en beter passende steun voor ondernemers in de binnensteden. De brancheorganisatie wijst onder meer op een tegemoetkoming in de vaste lasten en wil dat bij de NOW-regeling meer aandacht komt voor seizoenpieken van branches.

Volgens INretail dreigt door de aangescherpte coronamaatregelen in grote delen van de winkelstraten leegstand. "Veilig je aankoop doen in coronatijd is en blijft per definitie topprioriteit en tegelijkertijd is het enorm pijnlijk dat mode- en schoenenzaken en nu ook sportwinkels klap op klap krijgen door de maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd. Sportzaken zien hun omzet instorten nu wintersportvakanties dringend worden afgeraden."

Vorige week trokken de dertien grote binnensteden ruim de helft minder bezoekers dan een jaar geleden, blijkt uit een inventarisatie van INretail. De omzet bleef met 54 procent achter. Het CBS liet eerder in de week positieve groeicijfers zien voor de detailhandel, maar INretail benadrukt dat daar bij mode- en schoenenwinkels geen sprake van is. "Juist deze winkels bepalen het straatbeeld in de binnenstad en vullen meer dan de helft van de winkelpanden."