PostNL rekent met ingang van dit jaar een ‘piektoeslag’ aan webshops. De toeslag van 25 eurocent per pakket geldt voor alle bestellingen die worden verstuurd in de periode van 20 november tot en met 31 december.

In die periode worden bijna twee keer zoveel pakketten verstuurd als normaal. Het postbedrijf zet extra medewerkers en middelen, zoals opslagplaatsen en vrachtwagens, in om de bestellingen op tijd te kunnen bezorgen. ‘Al deze maatregelen kosten geld, vandaar deze toeslag’, aldus het bedrijf. 

De toeslag geldt voor iedereen met een contract bij PostNL die in 2020 pakketten verstuurt tijdens de piekperiode, ook voor retourzendingen en pakketten naar het buitenland. Particuliere klanten hoeven geen toeslag te betalen. 

PostNL bezorgt nu ruim anderhalf miljoen pakketten per dag. Het bedrijf heeft met zakelijke klanten afspraken gemaakt omtrent de hoeveelheid pakketjes die ze kunnen aanleveren en over de spreiding daarvan. Een woordvoerder laat aan NU.nl weten dat PostNL klanten soms ‘nee’ moet verkopen als zij op het laatste moment toch meer pakketten willen aanleveren dan aanvankelijk is afgesproken. "Het zijn nu de allerdrukste weken. We bezorgen voor iedereen al veel meer, daar kan niet nog meer bij."