'Lockdown vergroot kans op huurverlaging voor winkeliers'

'Lockdown vergroot kans op huurverlaging voor winkeliers'

De kans dat winkeliers huurverlaging kunnen afdwingen bij de rechter is door de huidige lockdown groter geworden. Dat verwachten advocaten gespecialiseerd in huurrecht, schrijft het FD.

De gedwongen sluiting van niet-essentiële winkels zal de positie van huurders in de rechtszaal versterken, denken de advocaten. “Hoe ingrijpender de maatregel door de overheid, hoe minder een winkelier kan doen om zich er tegen te wapenen”, zegt Jan Eerbeek van BDV Advocaten tegen de krant. “Dat neemt de rechter wel mee in zijn oordeel.” Volgens zijn collega Arnout Scholten van CMS leveren de nieuwe maatregelen ‘inderdaad extra juridische munitie op voor huurders’. 

Tijdens de lockdown in maart hoefden de winkels weliswaar niet dicht, maar bleven klanten in veel gevallen toch weg en verloren veel ondernemers een (groot) deel van hun omzet. Winkeliers en vastgoedeigenaren onderhandelen sindsdien over de huurbetalingen en komen vaak samen tot een oplossing.

Soms probeerden winkeliers via de rechter huurverlaging of -uitstel af te dwingen, maar dat verzoek werd niet altijd ingewilligd. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld niet stellen dat de coronacrisis overmacht is. “Daarbij gaat het erom of de coronamaatregelen het betalen van de huur onmogelijk maken”, aldus advocaat Boris Cammelbeeck van Stibbe. “En de banken zijn gewoon open, dus het doen van een betaling kan.” 

In sommige gevallen werd er wel huurkorting verleend, bijvoorbeeld als er sprake is van een ‘onvoorziene omstandigheid’: een situatie waarmee bij het sluiten van het contract geen rekening is gehouden. “Uiteraard zijn de gevolgen van de onvoorziene coronacrisis voor sommige winkeliers nu zwaarder dan toen ze nog wel open konden in april.”

Reacties 2


Markthalhuurder .. 17 dec, 14:17

Het is vooral welwillendheid van de verhuurder. Verhuurders zoals Klepierre doen tegenover de politiek alsof ze hun beste beentje voorzetten maar meer dan uitstel zit er niet in.


Dirk Bennis 17 dec, 15:19

Verhuurders hebben ook bankverplichtingen en zodra je de banken vraagt of zij dan ook wat voor je kunnen betekenen heb je bijzonder beheer gelijk op je nek. Als je huurkorting geeft klopt de bank ook op de deur want dan is de taxatiewaarde van een pand lager en kan je bijbetalen omdat de loan to value niet meer toereikend is. Het is natuurlijk heel makkelijk om te denken dat alle verhuurders stinkend rijk zijn maar de situatie is meestal iets gecompliceerder.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!