Grote winkelketens stoppen met betalen van huur

Grote winkelketens stoppen met betalen van huur

Diverse grote winkelketens betalen vanwege de lockdown minder huur of helemaal geen huur meer. Dat blijkt uit een rondgang van het FD. Als ze deze drastische stappen niet nemen, overleven ze het naar eigen zeggen niet.

Lingerieketen Hunkemöller is gestopt met de huurbetalingen. "Wij zullen ons weer melden nadat de winkels in Nederland weer open zijn", schrijft financieel directeur Michael Hitchcock aan de 150 winkeleigenaren. Graag gaan wij op dat moment met u op zoek naar een oplossing." Aan het begin van de coronacrisis kwam het bedrijf al in conflict met de verhuurders. Later maakte het alsnog de huur over.

Onder meer Blokker, Wibra en Omoda betalen de helft van de huur. Net als brancheorganisatie INretail willen ze dat winkelketens en de verhuurders de pijn verdelen. Blokker-eigenaar Michiel Witteveen erkent dat sommige vastgoedeigenaren klem zitten, omdat zij ondanks minder huurinkomsten rente en aflossing moeten betalen aan de bank. "Maar als verhuurders hun poot stijf houden, gaan we naar de rechter."

Veel winkeleigenaren gaven vorig jaar huurkorting en uitstel van betaling. Directeur Laurens van Noort van Vastgoed Belang zegt dat bij veel kleinere verhuurders de rek eruit is. "Mijn achterban bestaat voor een groot deel uit ondernemers die één of twee panden hebben en moeten leven van de huur." Hij pleit ervoor dat het kabinet de steunmaatregelen fors uitbreidt, ook voor verhuurders.

Zie ook: Magazijnen winkeliers puilen uit door lockdown

Reacties 14


ikke weet het 15 jan, 09:53

Dit is ff makkelijk, je zult maar 1 of 2 pandjes als pensioen hebben, en de betaling worst stopgezet.
Ik neem aan dat dit soort arrogante bedrijven dan in de toekomst als het hen weer beter gaat dat ze i.p.v. 1 x de huur dan ook bijvoorbeeld 2 x de huur betalen, want dan gaat het ze weer goed ??

En dan deze zin :

Blokker-eigenaar Michiel Witteveen erkent dat sommige vastgoedeigenaren klem zitten, omdat zij ondanks minder huurinkomsten rente en aflossing moeten betalen aan de bank. "Maar als verhuurders hun poot stijf houden, gaan we naar de rechter."

Kortom wij willen niet betalen, is de Blokker bruidsschat dan al op ??, ik neem aan dat hiervan voorlopig toch wel de huur en andere kosten kunnen worden betaald ?


directie direcitie 15 jan, 10:19

omoda betaalt helemaal niks, ze hebben overal maling aan net als Leen Bakker die vorig jaar een topomzet heeft gehaald zowel via verkoop in de winkels als online (site nu overbelast vanwege de vele verkopen). Tja als iedereen alleen maar aan zich zelf denkt, en retailers niet ingaan op redelijke voorstellen dan gaan we inderdaad naar de rechter. Voor vastgoedeigenaren is er GEEN enkele steun.


vastgoed beheer 15 jan, 10:36

Hier hetzelfde nog niks binnen , en nemen zelf de moeite niet om even te bellen of contact te zoeken, de rek is er uit , en ik als ex winkelier heb mijn pand als pensioenvoorziening en moet daar van leven, gigantisch veel kosten moeten maken om het in box 3 te krijgen, en nu laat de huurder je in de steek en krijg ook geen hulp van de overheid , terwijl de ondernemers now en tvl krijgen. De grootwinkelbedrijven zijn het ergst.


Even Meedenken 15 jan, 11:12

Iedereen heeft omzet- /resultaatverlies ... waarom zouden verhuurders daar van gevrijwaard moeten zijn? En het lijkt mij goed om je even in de TVL te verdiepen om vervolgens te realiseren dat je dit voor velen absoluut niet dekkend is. Het kan niet zo zijn dat de winkelier de beperkte steun slechts doorgeeft aan de verhuurder.
Kijk ook even verder vooruit en weet dat 'lege' winkelstraten de huurprijzen en/of opbrengsten voor de lange termijn onder druk zetten.

Nu even solidair met elkaar!


Matt De saegher 15 jan, 12:13

Niemand heeft geld ? Wat doet iedereen met al hun geld wat ze verdienen ? Te triest dat zelfs vastgoed eigenaren flat broke zijn.


vastgoedmanagement eigenaar 15 jan, 13:35

in deze maand en komende maand moeten alle eigenaren hun gebouwverzekeringen, WOZ heffingen, waterschapslasten, rioolheffingen, betalen, deze zijn gemiddeld voor randstedelijk gebied met 20% omhoog gegaan........... Daar komt bij de BTW afdracht, uiteraard rente en aflossingen (banken geven geen uitstel en willen juist massaal dat er financiering wordt afgelost) en dan hebben we het nog niet over onderhoud en advocaatkosten om het geklaag van winkeliers te beantwoorden. ONDANKS dat aan winkeliers veelal de helft huur ter opschorting wordt aangeboden en ONDANKS dat wij tijdens de eerste coronagolf al een aantal maanden huur hebben kwijtgescholden vanwege omzetverliezen van winkeliers die het heel moeilijk hebben.


Dhr Manders 15 jan, 14:26

Ik vind dat kort door de bocht. Een verhuurder is nu niet verantwoordelijk voor overmacht van een huurder. Dat dit soort afspraken niet in de huurovereenkomst zijn meegenomen is op zich al raadselachtig. Ik verwacht dat deze overeenkomsten binnenkort allemaal een overmachtsclausule toegevoegd zullen krijgen. Als je een pand verhuurt dan zitten daar dus ook risico's aan. En daarvoor kan de verhuurder zich natuurlijk weer tegen verzekeren.


Joost Kriek 15 jan, 17:13

Het probleem is dat er een aantal grote verhuurders zoals Klepierre en Unibail erg stug zijn maar zij bezitten wel prominente gebieden. Dat komt in de media en geeft een verkeerd beeld af naar bijvoorbeeld kleine verhuurders die wel mee willen denken. Die winkelketens zijn geen haar beter dan de grote verhuurders. De echte slachtoffers zijn de kleine winkeliers die door hun verhuurder met hun rug tegen de muur worden gezet. Een huur op een A-locatie vang niet zo makkelijk op met online verkoop.


Willy . 15 jan, 20:59

Schandalig dat grote bedrijven dat zomaar kunnen doen. Veel van deze bedrijven zijn eigendom van investeerders die bakken geld op de bank hebben. Ik zou als verhuurder z.s.m een gedeelte van de huur opeisen of als ze toch niet betalen mogelijkheden zoeken om ze er snel uit te zetten.


vastgoed beheer 16 jan, 09:27

wat is het probleem van vele winkelbeleggers , de huurprijzen zijn al vanaf 2010 aan het dalen , de bank kijkt naar de huuropbrengst , de verhuurders willen wel zakken maar kunnen niet , als de huuropbrengst lager dan zakt ook de waarde van het pand , dus dan komt het pand onder water te staan ,geld om extra af te lossen is er niet. Vele beleggers hebben in de goede jaren de overwaarde gebruikt om extra financiering te krijgen om zo weer extra panden aan te kopen, en nu het wat minder gaat ,hebben diegene die de panden met hoge hypotheken belast hebben de meeste problemen.


De objectieve verhuurder 16 jan, 11:26

als verhuurder van winkelruimten aan diverse grote winkelketens moet mij van het hart dat met name de arrogantie van deze huurders ertoe leidt dat je als verhuurder niet mee wil denken.
Je krijgt oridaire mailtjes als verhuurder in de trent van neem genoegen met de 50% en teken bij het kruisje en zoniet dan betalen we de komende maand niets.
als het zo zou werken hoef je geen huurovereenkomsten meer te sluiten, dan zijn de afspraken klaarblijkelijk eenzijdig te verbreken door de huurder.
Slap en week van deze grote huurders is dat ze zich niet massaal wenden tot de veroorzaker (de overheid) met hun Probleem (verplichte winkelsluiting) d.m.v. een dreigement om gewoon te stoppen met het betalen van allerhande vormen van belasting (loonbelasting, VPB, BTW etc),. Als men dit zou doen dwingt men meer respect af, men verschuift het probleem waar het hoort te zijn, men maakt veel meer inpact waardoor de boel eerder los kan en men dupeert niet diegene (de verhuurder) voor wie geen enkele vorm van overheidssteun openstaat maar die wel gewoon al zijn lasten en belastingen mag blijven betalen. Waarvan akte


L van Breukelen 16 jan, 14:15

Beste Familie... Omoda Zierikzee,
Geef de eigenaar.. respect.. en betaal bij Uw 92 e jaar van bestaan op 11 maart 2021!!,
mede door uw/hun keuze, binnen het aanbod van vastgoed en het meedenken van de eigenaar(s),
heeft u zowel fysiek als online een zeer progressieve groei. het volle pond.
Dank


Koen De koning 16 jan, 18:39

Van een kale kip kan je niet plukken. Verhuurders moeten water bij de wijn doen anders blijft er straks geen fysieke winkel meer over.


De dude Die alles weet 16 feb, 12:59

Overheid gooit winkels dicht. Zegt te vergoeden maar winkeliers kunnen de huur niet betalen. Verhuurders krijgen niets. Huurders geen inkomen. Wat dom van de politiek. Ravage is heftig.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!