Diverse grote winkelketens betalen vanwege de lockdown minder huur of helemaal geen huur meer. Dat blijkt uit een rondgang van het FD. Als ze deze drastische stappen niet nemen, overleven ze het naar eigen zeggen niet.

Lingerieketen Hunkemöller is gestopt met de huurbetalingen. "Wij zullen ons weer melden nadat de winkels in Nederland weer open zijn", schrijft financieel directeur Michael Hitchcock aan de 150 winkeleigenaren. Graag gaan wij op dat moment met u op zoek naar een oplossing." Aan het begin van de coronacrisis kwam het bedrijf al in conflict met de verhuurders. Later maakte het alsnog de huur over.

Onder meer Blokker, Wibra en Omoda betalen de helft van de huur. Net als brancheorganisatie INretail willen ze dat winkelketens en de verhuurders de pijn verdelen. Blokker-eigenaar Michiel Witteveen erkent dat sommige vastgoedeigenaren klem zitten, omdat zij ondanks minder huurinkomsten rente en aflossing moeten betalen aan de bank. "Maar als verhuurders hun poot stijf houden, gaan we naar de rechter."

Veel winkeleigenaren gaven vorig jaar huurkorting en uitstel van betaling. Directeur Laurens van Noort van Vastgoed Belang zegt dat bij veel kleinere verhuurders de rek eruit is. "Mijn achterban bestaat voor een groot deel uit ondernemers die één of twee panden hebben en moeten leven van de huur." Hij pleit ervoor dat het kabinet de steunmaatregelen fors uitbreidt, ook voor verhuurders.

Zie ook: Magazijnen winkeliers puilen uit door lockdown