De FNV is teleurgesteld na het overleg over een nieuwe supermarkt-cao. De vakbond dreigt met acties.

FNV-bestuurder Mari Martens zegt dat de werkgevers een procent meer loon boden dan eerder: vijf procent na twee jaar. De bond, die op de gigantische omzetten bij supermarkten wijst, wil vijf procent per jaar. Volgende week vrijdag staat er een nieuwe overleg gepland, maar Martens verwacht er weinig van. "Ik ga ervan uit dat we echt actie moeten voeren voordat deze werkgevers hun mensen gaan waarderen."

Directeur Patricia Hoogstraaten van het Vakcentrum, de woordvoerder namens de werkgevers, bevestigt dat de partijen er opnieuw niet zijn uitgekomen. "Maar we vonden het wel een constructief gesprek. En we vinden dat we een constructieve stap hebben gedaan door ons loonbod voor de cao-periode met een procent te verhogen." De eis van vijf procent per jaar noemt ze "buiten verhouding". De forse omzetstijging bij supermarkten is volgens haar onder meer toe te schrijven aan de sluiting van de horeca, dat terwijl een loonsverhoging structureel is.

Ze wijst er daarnaast op dat de werkgevers meer stappen hebben gezet. Zo was oorspronkelijk het plan om de zondagtoeslag te schrappen, inmiddels is het voorstel een halvering. De mensen die er nu gebruik van maken, zouden dan worden gecompenseerd. De werkgevers vinden dat ook de bonden moeten bewegen.