Het steun- en herstelpakket is door het kabinet uitgebreid voor winkeliers die gedwongen dicht zijn. Volgens de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is de financiële compensatie voor grote filiaalbedrijven echter 'volstrekt onvoldoende'. De organisatie vreest dat dertig tot veertig procent van de non-foodretail in zwaar weer komt.
De maximale tegemoetkoming vaste lasten (TVL) ligt nu op 400 duizend euro per kwartaal. De maximale voorraadvergoeding is 200 duizend euro. Daarmee worden mkb-winkeliers, franchisenemers en de kleinste winkelketens met vijf tot tien winkels geholpen, meent de RND. Voor retailers met meer dan 250 werknemers, zou het huidige steunpakket ontoereikend zijn. Volgens Europese regelgeving mogen deze bedrijven maar een maximale staatssteun voor vaste lasten ontvangen van 3 miljoen euro per jaar. De brancheorganisatie stelt dat voor deze groep retailers een maatwerkloket moet komen.
"Als deze lockdown nog langer dan februari gaat duren, zullen winkelketens om gaan vallen, duizenden winkelpanden in winkelgebieden leeg komen te staan en staan dadelijk tienduizenden medewerkers op straat", stelt Eus Peters, directeur van de RND. Volgens de organisatie bestaat zo'n veertig procent van de non-foodwinkelstraat uit de grotere filiaalbedrijven. Met maatwerk moet het herstel van de economie in gang gezet worden, om zo faillissementen te voorkomen, meent Peters. "Anders wordt een hoge prijs betaald voor het maximeren van de huidige regelingen." Ook stelt hij dat er een plan moet komen om click & collect in te gaan zetten voor de hele non-foodsector.
Het kabinet maakte vorige week bekend de steunpakketten uit te breiden nu de lockdown langer aanhoudt. De TVL-regeling gaat naar 85 procent en de voorraadvergoeding naar 21 procent. Ook loonsteun (NOW) gaat voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 naar 85 procent.
Reinder Koornstra 25 jan, 12:05