'Merendeel verhuurders coulant voor getroffen winkeliers'

'Merendeel verhuurders coulant voor getroffen winkeliers'

Het merendeel van de particuliere verhuurders (tachtig procent) is coulant rondom het innen van huur bij ondernemers die getroffen zijn door de lockdown. Dat stelt de vereniging voor particuliere verhuurders Vastgoed Belang tegen NU.nl.

Bij winkels die door de lockdown verplicht dicht moesten, voeren verhuurders in sommige gevallen de huurverhoging niet door, zijn ze flexibel met betaaldata en verrekenen bijvoorbeeld borgbedragen met achterstallige huur. In sommige gevallen is er geen mogelijkheid voor coulance, bijvoorbeeld als de huurder het omzetverlies zelf kan opvangen, geen inzicht in de financiën wil geven of hoge eisen stelt.

Aan de andere kant geldt ook dat niet alle verhuurders soepele regelingen met hun huurders kunnen treffen. In het geval van kleine particuliere partijen, die bijvoorbeeld een winkelruimte verhuren als pensioenvoorziening, is het niet altijd mogelijk om huur kwijt te schelden. 

Reacties 3


W. de Groot 10 feb, 12:07

Ook bij Handyman ervaren wij dat 84% van de particuliere verhuurders (en de 'kleine' beleggers) met ons meedenken en de toekomst voor ogen houden. Met een korting van 50% op de huur en veelal, daar waar het kan, ook nog uitgestelde betaling van die andere 50% ondersteunen zij ons maximaal. Het spreekt voor zich dat wij dankbaar zijn voor deze vorm van samenwerking. Zeker wanneer je bedenkt dat deze groep verhuurders ook persoonlijk geraakt worden in hun inkomen. Groot respect!
Samen krijgen we corona onder controle, samen houden we de Nederlandse winkelgebieden levendig en aantrekkelijk.

Spijtig vast te moeten stellen dat het de "grote jongens" zijn waar wij juist grote weerstand ervaren. Zij zijn het die allerlei drempels opwerpen en zelfs accountantsverklaringen vragen, om korting op de huur af te kunnen wijzen.
Een enkeling verleent korting, variërend van 25% tot 40% over januari. Het overgrote merendeel blijft, zonder inhoudelijk in te gaan op onze brieven/verzoeken steken op 50% opschorten en 50% betalen, maar ook zijn grote partijen die 100% betaling vorderen en zijn er enkele partijen die met ingebrekestellingen, sommaties en zelfs een incassoprocedure komen.
Een opstelling die het grote verval van de Nederlandse winkelgebieden in gang zal zetten en ik vraag mij toch echt af wie daarmee gediend is. Zeker niet de Nederlandse consument, niet de retailer en uiteindelijk ook niet de verhuurder..

Inmiddels is er voldoende jurisprudentie waarin te lezen is dat een gelijke verdeling van de pijn redelijk en billijk is. Ook in het hoger beroep op een kort geding en onlangs nog in een bodemprocedure.
Inmiddels zijn er Kamervragen gesteld en is er een motie van de VVD en GL (van rechts naar links) in de Tweede kamer aangenomen waarin de Kamer de regering verzoekt om op korte termijn de juridische positie van huurders te versterken door met een handreiking te komen op basis van de nieuwe jurisprudentie om zo een tijdelijke huurverlaging mogelijk te maken wanneer er sprake is van sluiting als gevolg van coronamaatregelen.

Het zou een zwaktebod zijn wanneer verhuurders na de vele uitspraken nu ook nog gaan wachten op het ingrijpen van de overheid.


Joost Kriek 10 feb, 13:04

Mooi geschreven W.Groot, het zijn inderdaad de grote verhuurders die zich nu niet van hun beste kant laten zien. Sommige (vooral van Franse origine) stellen zich ronduit schofterig op.


Serge Den belg 11 feb, 11:30

Mijn huurders moeten niet betalen tijdens lockdown

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!