'Kabinet kan gesloten winkelketens veel meer noodsteun bieden'

Het kabinet kan gesloten winkelketens veel meer noodsteun bieden dan het nu doet. Dat blijkt uit een rondgang onder staatssteunexperts door het FD. “Nederland haalt simpelweg niet het onderste uit de kan.”

Veertig grote winkelketens, waaronder Zeeman, vanHaren en Blokker, stuurden woensdag een brandbrief naar de Tweede Kamer. De retailers wijzen erop dat zij ‘nauwelijks wat hebben’ aan het meest recente noodsteunpakket van 7,6 miljard euro, aangezien hun vaste lasten hiermee bij lange na niet gedekt worden. Met name middelgrote bedrijven, die weinig inkomsten uit het buitenland genieten, balanceren naar eigen zeggen op de rand van de afgrond. 

De verzoeken om verhoging van de maximum subsidiebedragen voor grote ketens werden tot nu toe telkens afgewezen. Volgens minister van Economische Zaken Bas van ’t Wout zou dit in strijd zijn met de Europese staatssteunregels, omdat Nederland zijn eigen ondernemingen niet mag bevoordelen. 

Volgens vijf experts op het gebied van staatssteun is die bewering ‘onjuist en misleidend’. “De minister heeft zeker niet alle staatssteunrechtelijke registers opengetrokken om grote retailers te helpen”, zegt advocaat Ali al Khatib tegen de krant. “Het is dus maar zeer de vraag of ‘Brussel’ zijn keuze dicteert. Nederland haalt simpelweg niet het onderste uit de kan.”

De Europese Commissie heeft onlangs de mogelijke plafonds voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) verhoogd, waardoor bijna alle bedrijven maximaal 1,8 miljoen euro aan tegemoetkoming kunnen ontvangen – mits lidstaten goedkeuring vragen bij de Europese Commissie. Omdat Nederland de plafonds niet heeft verhoogd, ligt het maximum nog steeds op 800 duizend euro. 

Het ministerie van Ecomonische Zaken erkent in een reactie dat er verruimde staatssteunkaders zijn, maar zegt nog niet te hebben besloten ‘of, en zo ja, in welke mate daarvan gebruik wordt gemaakt’. In het algemeen zijn grote bedrijven beter in staat om de liquiditeits- en solvabiliteitspositie te versterken, aldus het ministerie. Daarbij zou ruimhartiger steun voor het grootwinkelbedrijf ten koste gaan van de verruimde regels voor het mkb. Volgens staatssteunexperts gaat het echter om ‘een vals dilemma’ en had het kabinet prima beide groepen kunnen helpen.

Reacties 6


tom van veen 12 feb, 09:56

vreemd dat in het artikel hierboven staat hoe geweldig goed het gaat met blokker maar ze moeten wel veel meer staatssteun lijkt me een beetje tegenstrijdig die staats steun hebben ze dan toch helemaal niet nodig


Henk Jansen 12 feb, 10:40

wat een ongelofelijk domme reactie Tom van Veen. Ze zaten dicht tegen het nul punt aan, maar dan ga je ondertussen al 7 weken dicht en dan heb je geen staatsteun nodig. ongelofelijk!!!


Jan van Mier 12 feb, 11:28

Waarom wordt hier alleen maar gesproken over de grote winkelketens, volgens ons zijn er ook genoeg kleine zelfstandige die zelfs helemaal geen steun krijgen of waar alles afgewezen is (zijn wij er één van) en waar het water ook tot aan hun lippen staat als het er al niet over is. Deze hebben ook zeker en vast steun nodig, misschien nog wel harder als andere en gaat het bij lange na niet over hele grote bedragen subsidies die ze bij de overheid aanvragen maar niet krijgen !!!


Fam Van Helden 12 feb, 13:56

De hele steun is weer een wassen neus. Overal zitten er wel weer haken en ogen aan.
Mijn vrouw heeft al 6 jaar een eigen winkel maar is verhuisd naar een andere lokatie en andere stad. Nu wordt ze aangemerkt als nieuwe winkel en ze kan maar van 2 maanden de omzet laten zien. En dat is dan weer te weinig. Dus hoezo steun ? Laat me niet lachen.
De kleine ondernemers zijn gewoon de dupe. Maar die moeten dan wel rechts of links om gewoon opgeruimd worden.


John W 12 feb, 15:36

Blokker, is er nou echt iemand buiten dat concern zelf die daar nog vertrouwen in heeft? Gister stond hier nog dat Action het mist gemist werd tijdens deze crisis. Zelfde geldt voor Hema, kwestie van tijd.


Frits Vries 12 feb, 17:31

@henk jassen.
Het klopt natuurlijk niet wat ze zeggen.(blokker)
Maar ze staan weer in de picture,zoals zovaak de laatste tijd.
Dat moesten ze wel anders waren ze helemaal ondergesneeuwd tijdens het gerommel van Hema/Jumbo/Ah.
Natuurlijk Action niet vergeten.
Het is voor Blokker natuurlijk wel gratis reclame met een positieve uitstraling.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!