Wat je moet weten voordat je een rolluik gaat aanschaffen

Twijfel je over de aanschaf van rolluiken? Ze zien er netjes uit bij andere woningen maar is het de investering echt waard? Voordat je een definitieve keuze maakt wil je uiteraard graag eerst alle feiten op een rij hebben. Op deze pagina vind je alles wat jij moet weten voor je een rolluik koopt.

1. Wat zijn rolluiken?
Een rolluik is een luik dat opgedeeld is uit latten die je kunt oprollen of neerlaten. Zo heb je invloed op de lichtinval en geniet je van meer privacy in huis. Ze worden aan de buitenzijde van de woning bevestigd in tegenstelling tot raamdecoratie die aan de binnenzijde hangt. Bediening gaat standaard via een riem die indien mogelijk aan de binnenzijde van de woning wordt geïnstalleerd. Met een speciale motor die wordt weggewerkt in de kast is het mogelijk om het rolluik te automatiseren. Als je meer over de rolluiken van Somfy wilt weten dan tref je via de link een handige keuzehulp aan. Daarnaast kun je ook een dealer bij jou in de buurt vinden.

2. Goed voor klimaatcontrole
Je kunt de gordijnen in de zomer sluiten overdag maar de ruimte zal nog steeds opwarmen. Dit komt omdat de warmte via het venster naar binnen komt. Met rolluiken worden zonnestralen gereflecteerd voordat ze in huis komen en dat merk je aan de temperatuur in huis. Ook in de winter zul je merken dat de warmte in de woning minder snel naar buiten gaat als de rolluiken gesloten zijn. Daarnaast bieden rolluiken ook akoestische demping waardoor je minder last hebt van geluid op straat.

3. Let op bij huurwoningen
Bij een koopwoning zal het geen probleem zijn om rolluiken aan de gevel te bevestigen, bij een huurwoning zal er eerst toestemming nodig zijn van de verhuurder. Niet alle huurders vragen dit officieel aan maar het hoort wel. Er zijn verhuurders die deze aanpassing niet toestaan. Als de huurder zou verhuizen dan kan het verwijderen van een rolluik namelijk schade opleveren aan de gevel.

4. Ga voor elektrisch
Openen en sluiten met een riem is geen groot ongemak maar als je kiest voor een elektrische bediening dan kun je niet meer zonder! Het gemak van bediening op afstand, met een tijdschakelaar of via smart speakers is onovertroffen. Je kunt zelfs koppelingen maken met een alarmsysteem en de verlichting. Voor alle mogelijkheden met huisautomatisering vind je tips en meer op Somfy, de specialist in smart home oplossingen voor in en rond de woning.

5. Rolluiken als inbraakpreventie
Ook IP-camera’s zijn te koppelen aan het centrale smart home systeem. Als er iemand buiten staat die niet gewenst is dan zie je dit zonder eerst het rolluik te openen. Het is tevens mogelijk om een inbraakwerend slot te installeren. Het luik zal in dat geval vergrendelen wat inbrekers afremt en buiten de woning houdt.

6. Ook voor inbouw
Op zich ziet een rolluik er heel netjes uit. Als je echter een nieuwe woning gaat bouwen of de gevel van een bestaande woning gaat renoveren dan is het zeker goed om te kiezen voor een inbouw rolluik. Dan sluiten de rolluiken perfect aan op de gevel, alle bewegende en elektronische onderdelen worden netjes in de muur verwerkt. Naast het esthetische aspect komt inbouw ook ten goede aan de levensduur van het systeem.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!