‘Hoger minimumloon nekslag voor veel retailers’ 

‘Hoger minimumloon nekslag voor veel retailers’ 

Retailers komen in grote problemen als het minimumloon met tien procent wordt verhoogd. Door de stijging zal een loon-prijsspiraal ontstaan waarbij de prijzen en lonen elkaar opjagen, aldus brancheorganisatie INretail. 

De minimumlonen gaan volgend jaar in een keer met tien procent omhoog, zo staat volgens bronnen in het begrotingsakkoord voor 2023. Voor de detailhandel betekent dat een toename van 15 tot 25 procent van de personeelslasten, aldus de brancheorganisatie. 

Het kabinet wil daarnaast komen tot een minimumuurloon op basis van een 36-urige werkweek in plaats van 38 of 40 uur. Dat zou betekenen dat de loonkosten de komende drie jaar nog eens met zo’n dertig procent toenemen.

"Ondernemers in de detailhandel en het winkelambacht werken nog lang aan herstel van de coronacrisis en incasseren ook al enorme stijgingen van energie- en andere kosten", laat INretail weten. "De nieuwe loonmaatregelen betekenen naar verwachting de nekslag voor een groot aantal ondernemers en daarmee voor de (lokale) werkgelegenheid voor jongeren en vakmensen."

Een hoger minimumsalaris zal de koopkrachtproblemen volgens de organisatie niet oplossen. Medewerkers lopen met een hoger brutoloon het risico hun recht op toeslagen te verliezen. Men pleit daarom voor een verlaging van de belasting op arbeid om werknemers netto meer geld over te laten houden. 

Het kabinet sloot vorige week een begrotingsakkoord voor volgend jaar. De inhoud van de plannen wordt tijdens Prinsjesdag officieel bekendgemaakt. Dat is dit jaar op 20 september. 
 

Reacties 15


Alex Postuma 5 sep, 11:06

Een goede manager komt op voor zijn personeel! U geeft aan hier ronduit lak aan te hebben en uw eigen belang te laten prevaleren. Op zich is uitsluitend het minimumloon betalen al schandalig laag, blijkbaar interesseert het u geen bal dat uw personeel nu extra zwaar in de problemen kan komen, erg triest allemaal! U moet zich ronduit diep schamen!


Geert Weerlicht 5 sep, 12:39

Dat hogere lonen een loon prijsspiraal opwekken is het enige juiste in bovenstaand artikel. Maar dat is niet de verantwoordelijkheid voor INretail.
Het is weer de Retail die de bekende Calimiro muts op zet, al jaren goede mensen weg jagen met CAO maatregelen als ""de knip"" en zich niet bekommeren om inkomen personeel.
De LIV wordt door sommigen gebruikt als argument om de lonen laag te houden ( terwijl de bedoeling was een paar banen aan de onderkant van het loongebouw te creëren, niet je hele personeelsbestand in te stoppen) de CAO is al jaren de achterblijver in de markt.
Je moet als medewerker trots zijn niet afhankelijk te zijn van toeslagen, je eigen broek op houden, dus een hoger loon mag nooit gezien worden als iets negatiefs voor de medewerker, dat is echt de wereld op z'n kop.
De goede Retail bedrijven betalen al jaren boven CAO, anders heb je gewoon geen mensen op de vloer.


Patrick Janszen 5 sep, 14:01

Ow ow ow, daar gaan we weer. Wanneer gaan we mensen in de retail nou eens waarderen? De lonen in de retail zijn schandalig laag, en dan heb ik het over de mensen in de winkels niet diegene op de veel te dure hoofdkantoren! Die inretail club spoort van geen kant. En gaat schermen met lagere toeslagen voor het personeel....serieus? Tijd dat mensen in de winkel voor zichzelf opkomen!


J.i De roo 5 sep, 14:06

Naast alle onjuistheden .

Een nekslag voor de retail,wat dacht je van een nekslag voor je personeel.

Jou zaak zal niet gedijen als het personeel er (door wat voor omstandigheden dan ook) niet komt opdagen


B C 5 sep, 14:22

Dat er structureel gewerkt moet worden aan hoger loon voor personeel is duidelijk... maar om het nu te doen en op deze manier de werkgevers door de strot te duwen lijkt me nou ook echt niet de oplossing zelfs werknemers zullen dit snappen want wat gaan de werknemers doen nadat ze misschien paar maandjes loonverhoging hebben genoten maar dan op straat komen te staan omdat de werkgever klapt? Belasting verlaging is de enige oplossing voor nu, kan ook meteen worden doorgevoerd en niet pas vlgd jaar. En ook nu zeg ik..begin met besparen op contributie INretail want aan roeptoeters als deze heb je echt niks...alles voor de bühne (en vooral hun eigen portemonee)


D Danny 5 sep, 14:30

@Postuma, Uw reactie is precies het tegenovergestelde. Het interesseert u geen bal dat de retailer in de problemen komt


Henk Ter Stee 5 sep, 14:34

Het probleem lost zich vanzelf op: Vele retailers (en horeca!) failliet door enorme toegenomen kosten ( niet alleen arbeid!). Veel personeel op straat, vraag en aanbod personeel in balans met loonmatiging tot gevolg. Minder koopkracht is op termijn prijzen die dalen.


ah Prive 5 sep, 16:54

Beste klagers,
Jullie vinden allemaal dat de lonen in retail omhoog moeten.
Maar wie staat er als eerst te klagen als de prijzen in de winkels omhoog moeten....

Juist wie denkt u dat die loonstijging gaat betalen. U en ik en we betalen meer als de loonstaijging, want hoger loon betekend hogere belastingen..

Dus brood na verhoging minimum loon 15% duurder is dus ook akkoord voor al deze moraal ridders?


Guus Kurvers 5 sep, 19:28

Goed werk dat het minimum loon omhoog gaat. Zeker voor de werkgevers die structureel hun personeel het minimum betalen. Ze hebben lang genoeg geprofiteerd.


Alex Postuma 6 sep, 09:09

Natuurlijk interesseren mij de problemen van de retailers wel. Maar het gaat niet aan om die af te wentelen op je eigen personeel dat al jaren onderbetaald wordt, terwijl zij het geld moeten verdienen!


Anton M 6 sep, 17:00

Ach retailers die het personeel niet meer dan minimumloon betalen zijn toch al goedkoop uit, en daarnaast worden de prijzen door de retailers toch te pas en te onpas verhoogd dus zullen ze weinig last hebben van een hoger minimumloon


Michael Druppers 6 sep, 22:40

Het loon wat nu betaalt word is schandalig.
Het enige waar ik ernstig aan twijfel is het feit dat de lonen al 20 jaar zowat bevroren zijn.
Dus ja dit is een shock voor de meeste mensen.
Als de lonen gestaag mee zouden zijn gestegen had nu niemand er last van gehad.
Natuurlijk hebben we dat aan de kabinetten te danken.
Er was zogenaamd nooit geld.
Wel voor veel andere dingen maar niet voor de welvaart van de mens.
Het geld klotst trouwens al 20 jaar tegen de plinten.
Maar de schatkist in Nederland en andere plannetjes gingen altijd voor.
Dus deze revolutie was te verwachten ook zonder de oorlog in de oekraine.
Zelfs nu heeft de regering voordeel bij de crisis.
Als je een scheet laat moet je er voor betalen in Nederland.
Allemaal over het paard getilde mensjes daar in denhaag en ze snappen er niks van.


Angelo Keja 7 sep, 11:14

Een gotspe inderdaad. Er wordt al 20 jaar te weinig salaris betaald en dan durven ze dit nog te stellen... Schande!


L. Kleine 7 sep, 19:40

Iedereen heeft het over de schandalige lage lonen in supermarkt of retail.
Wie durft hier dan het netto maandsalaris van een 21 jarige caissière bij 37 uur per week te noemen.
Zou misschien heel veel onzinnige discussie kunnen voorkomen.


Frits Vries 9 sep, 21:52

L kleine;en wie durft t salaris van een 21 jarige elders te roepen

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!