“Omzet boekhandels stagneert”

De omzet van boeken in Nederland stagneert, terwijl de kosten juist stijgen. Die trend signaleerde Caroline Damwijk, divisie directeur media bij Intres (Libris en Blz), tijdens het jaarlijkse congres What’s Going on in Retailing?! Dat congres, georganiseerd door European Business Studies, werd dit jaar voor de vijftiende keer georganiseerd.

Bovendien zijn de verschillen in positionering en prijs in de markt klein, aldus Damwijk. Door deze betrekkelijk kleine verschillen zijn alle boekaanbieders volgens haar relevante concurrenten. Een factor als locatie speelt hierdoor een belangrijke rol in de concurrentiestrijd.

Intres heeft echter ook het volste vertrouwen in samenwerking als wapen. Door middel de samenwerking tussen franchisers kan Intres volgens Damwijk een sterke, toonaangevende partij van zelfstandige boekhandels in de markt zijn en blijven. Bovendien zouden het marktaandeel, de inkoopkracht en de continuïteit er bij gebaat zijn, en is een economisch verantwoord rendement te behalen.

Een andere opvallende trend in het afgelopen jaar volgens de divisie directeur: de opkomst van de technologie in de boekenmarkt. Internet heeft steeds meer invloed op de boekhandel, ‘Google-print’ (het toegankelijk maken van boeken voor internet) zal steeds gewoner worden, en beeldschermen en boektrailers rukken op in de boekwinkel.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!