Elektronicaketen BCC heeft uitstel van betaling aangevraagd. Eigenaar Mirage ziet geen toekomst meer in de formule.
Het verdienmodel van BCC klopt niet meer, zegt Mirage-eigenaar Michiel Witteveen tegen het FD. Hij wijst op de gestegen huur, lonen en energie. Ook geven consumenten minder uit aan elektronische producten. “Om geld te verdienen moet je simpelweg hogere marges maken, maar grote leveranciers weigeren in die richting te bewegen.”
Ook de coronacrisis heeft zijn nasleep. Omdat BCC online toen veel omzet maakte kon de keten geen NOW-steun krijgen. "Maar op online maken we geen winst", aldus Witteveen. BCC heeft wel gebruik gemaakt van de mogelijkheid de betaling van loon- en omzetbelasting uit te stellen en kampt daardoor nu met een schuld van zo'n 30 miljoen euro bij de fiscus.
Witteveen heeft nog geprobeerd BCC te verkopen, maar die gesprekken liepen op niets uit. BCC heeft 56 winkels en er werken 1.000 mensen. Het personeel is donderdagochtend bijgepraat over de situatie. De retailer leed in het boekjaar dat liep tot begin 2022 21 miljoen euro verlies bij een omzet van 424,8 miljoen euro.
BCC zit al langer in zwaar weer. In juni werd nog bekendgemaakt dat op het hoofdkantoor een kwart van de banen werd geschrapt. Ook het assortiment en de winkels zouden verkleind worden. Ceo Caspar Klinkhamer stelde een driejarenplan op om de formule erbovenop te krijgen, maar die tijd lijkt de retailer niet te krijgen. Surseance van betaling is doorgaans het voorportaal van een faillissement.
ikke weet het 14 sep, 17:28
Frits Vries 14 sep, 15:23
Freek HN Hilgerdenaar 14 sep, 14:29
Piet Apegras 14 sep, 14:04