Het lukt niet alle retailers om voldoende geld te lenen bij de bank. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden als je toegang tot kapitaal nodig hebt. Oud-bankier Jos Voss zet de alternatieven voor een bankfinanciering op een rijtje.

 

Voor retailmerken was het al moeilijk om financiering te krijgen van de bank, maar dat wordt nog moeilijker door de macro-economische omstandigheden als een stijgende rente, hoge inflatie en een laag consumentenvertrouwen. Er zijn echter meerdere opties als de bank niet over de brug komt. De markt voor non-bancaire financiering is behoorlijk gegroeid, blijkt uit cijfers van de Stichting MKB Financiering. In Nederland werd in 2022 bijna 4 miljard euro buiten de banken om verstrekt (zie figuren over verdeling en groei in 2022, red.)


Dat is een stijging van ruim 20 procent ten opzichte van 2021. Vrijwel alle soorten financiering zijn gegroeid, behalve leasing. Vooral bij de kleinere kredieten (tot 1 miljoen euro) is de non-bancaire financiering belangrijk met een geschat aan deel van 20 tot 25 procent in de totale financiering. Retailmerken hebben voldoende middelen nodig om te kunnen...