Een gamechanger, een hulpmiddel, een gevaar: hoe je het ook ziet, kunstmatige intelligentie gaat de rol van retailbestuurders veranderen. In China en Zweden worden al bedrijven aangestuurd door AI-tools. “We gaan een tijd in waarin bedrijven een plek aan de bestuurstafel moeten leeghouden voor AI.”

 

Tegen het einde van elk jaar gonst het op de redactie van Time: wie siert dit keer de cover als Person of the Year? Al sinds 1927 prijkt degene die volgens de journalisten het meest invloed heeft gehad op het voorbije jaar de voorkant van het prestigieuze magazine. Techgrootheden als Amazon-oprichter Jeff Bezos en Facebook-grondlegger Mark Zuckerberg maken deel uit van die wall of fame.


Het illustere rijtje van topbestuurders wordt in de toekomst mogelijk uitgebreid met een grootheid die niet van vlees en bloed is. “Over 30 jaar staat er waarschijnlijk een robot op de cover als ceo van het jaar”, voorspelt die andere techvisionair, Jack Ma.


De geestelijk vader van Alibaba verwacht dat bedrijven in de toekomst worden gerund door robots. Of het wenselijk is, is volgens Ma een...