Er is een nieuw tweejarige cao retail non-food voor ongeveer 200.000 medewerkers. De leden van vakbonden CNV Vakmensen, De Unie, AVV en RMU hebben ingestemd met het eindvoorstel.
De medewerkers krijgen er vanaf 1 januari 2024 al 3,75 procent bij. Ook op 1 juli en op dezelfde data in 2025 volgen er loonsverhogingen. Die worden dan verhoogd met hetzelfde percentage als waarmee het wettelijk minimumloon stijgt.
Het loongebouw waarmee de sector werkt, was gebaseerd op maandlonen en wordt omgezet naar een uurloonsysteem. Dat komt omdat de overheid besloot het minimum uurloon te baseren op een 36-urige werkweek, met extra loonkostengevolgen voor cao’s die een langere werkweek kennen. De woonretail werkt met een 37-urige werkweek en in andere branches die onder de cao retail non-food vallen, beslaat een volledige werkweek 38 uur.
FNV
Vakbond FNV is wat minder enthousiast over het nieuwe cao. De bond noemt het een 'middelvinger naar de eigen medewerkers'. "De FNV eist respect en 14 procent loonsverhoging, zodat mensen kunnen rondkomen en gemotiveerd blijven", zo valt te lezen in het statement.
Reacties 0