‘Picnic en Flink krijgen uitzonderingspositie in supermarkt-cao’

‘Picnic en Flink krijgen uitzonderingspositie in supermarkt-cao’

Onlinesupermarkten en flitsbezorgers krijgen een uitzondering binnen de nieuwe cao voor het Levensmiddelenbedrijf. Zij krijgen dispensatie, blijkt uit de goedkeuring van de cao door de minister.

Onlinesupermarkten en flitsbezorgers, zoals Picnic en Flink, hoeven zich daardoor niet aan de supermarkt-cao te houden terwijl ze er formeel wel onder vallen. “Er is sprake van een bijzondere omstandigheid,” zegt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tegenover het Parool. “Werkgevers- en werknemersorganisaties zijn met elkaar in gesprek over de positie van websupermarkten. Er is ook een bemiddelaar aangesteld. De minister wil hun de gelegenheid geven daarover afspraken te maken.”

De cao-strijd tussen enerzijds E-commerce Nederland, onlinesupermarkten en vakbond De Unie en anderzijds vakbonden CNV en FNV en het Vakcentrum voor zelfstandige retailondernemers loopt al een tijdje. In februari werd de juridische strijd in het voordeel van de vakbonden beslist, waardoor de e-commercespelers zich aan de cao moesten houden.

De minister conformeert zich aan die rechterlijke uitspraak en erkent dat de e-commercespelers inderdaad tot de supermarkt-cao behoren, maar maakt tegelijkertijd dus wel een uitzondering. Deze dispensatie eindigt op 1 juli, als er een nieuwe cao ingaat.

In een reactie laat het Vakcentrum weten ‘verbijsterd’ te zijn over het besluit en niet op de hoogte te zijn van de gesprekken en bemiddelaar waarover het ministerie het heeft. De belangenbehartiger voor zelfstandige ondernemers beraadt zich op nadere stappen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!