De nieuwste trends op het gebied van gehoorapparaten

De nieuwste trends op het gebied van gehoorapparaten

Gehoorverlies is een veelvoorkomend en toenemend probleem. Het wordt deels veroorzaakt door het gebruik van oordopjes en hoofdtelefoons waarbij het geluid te hard wordt gezet. Voor de retail betekent dit een toename van het aantal ‘winkels’ voor hoortoestellen en ook zien we steeds vaker dat opticiens gehoorapparaten aanmeten. Maar wat zijn nu eigenlijk de nieuwste trends in het vakgebied zelf? Want ook daar blijven de ontwikkelingen niet stilstaan, kijk maar mee:

Draadloze connectiviteit en streaming
Gehoorapparaten zijn echte high-tech gadgets. Lees hier meer over hoe ze werken. Een belangrijke ontwikkeling is dat moderne gehoorapparaten gebruikmaken van draadloze technologieën zoals Bluetooth. Je kunt dus je gehoorapparaten verbinden met andere apparaten, zoals de tv. Zo hoef je het volume van de tv niet meer zo hoog te draaien, want je hoort het direct in je oor. Wel zo fijn voor de buren! Deze draadloze verbinding opent een wereld van mogelijkheden voor het streamen van audio rechtstreeks naar de gehoorapparaten. Denk hierbij aan telefoongesprekken, muziek, podcasts en de hierboven genoemde televisie. Het rechtstreeks streamen naar de oren verbetert de geluidskwaliteit en geeft je meer comfort en flexibiliteit in het dagelijks leven. 

Slimme gehoorapparaten met AI-technologie
De nieuwste trend in gehoorapparaten is de toepassing van AI, ofwel kunstmatige intelligentie. Ja, er zijn tegenwoordig ook slimme hoortoestellen! Deze maken gebruik van AI-algoritmen om te zorgen dat de geluidskwaliteit automatisch wordt aangepast aan de omgeving. Hoe je je dit voor moet stellen? Denk bijvoorbeeld aan het onderdrukken van achtergrondgeluiden in rumoerige omgevingen, of het verleggen van de focus naar spraak. Zo hoef je tijdens een etentje in een vol restaurant niets van de gesprekken te missen en wordt het weer mogelijk om alles mee te krijgen tijdens een een-op-een gesprek.

En dat is nog niet alles, want AI-gestuurde gehoorapparaten kunnen tijdens het gebruik namelijk ‘leren’ van de voorkeuren van de gebruiker. Zo passen de apparaten zich helemaal aan het unieke luisterprofiel van de gebruiker aan en zorgen voor een ‘op maat gemaakte’ ervaring. 

Oplaadbare batterijen
Een andere trend die ontzettend praktisch is, is de overgang naar oplaadbare batterijen in gehoorapparaten. Waar je tot voor kort moest klungelen met het regelmatig vervangen van de batterijtjes en om die reden ook altijd batterijtjes bij je moest dragen, is dat nu allemaal verleden tijd. Oplaadbare gehoorapparaten bevatten lithium-ion batterijen die, wanneer eenmaal opgeladen, de hele dag meegaan. Doe je hoortoestellen in de oplader tijdens de nacht, als je slaapt. Het is veel gebruiksvriendelijker maar ook een stuk beter voor het milieu. Zo hoef je niet meer de hele tijd batterijtjes weg te gooien. milieuvriendelijker omdat er minder afval van wegwerpbatterijen is.

Super klein en bijna onzichtbaar
Niemand loopt graag met grote apparaten op de oren waardoor het zichtbaar is dat hij ‘doof’ is. Daar rust nog steeds een taboe op. Daarom zijn fabrikanten van gehoorapparaten altijd op zoek naar verbetering en minimalisering. Tegenwoordig zijn er ook apparaten die slechts een klein dopje dat je in je oor draagt en die je bijna niet ziet. Ze zijn piepklein, maar bieden tegelijkertijd perfecte geluidskwaliteit en innovatieve functies. 

Integratie met gezondheidstoepassingen
Een andere innovatieve ontwikkeling is dat gehoorapparaten steeds vaker kunnen worden  geïntegreerd met gezondheidstoepassingen en wearables. Ze hebben dan sensoren die  biometrische gegevens kunnen volgen, zoals hartslag, aantal stappen en zelfs slaappatronen. Zo kun je jouw gezondheid goed in de gaten houden. Door je gehoorapparaten te koppelen aan gezondheids-apps kun je je gegevens bijhouden en adviezen ontvangen. 

Wat brengt de toekomst?
Wat je hierboven hebt kunnen lezen, is slechts een glimp van alle spannende ontwikkelingen en natuurlijk komt er in de toekomst nog meer. Er wordt constant onderzoek gedaan naar nieuwe mogelijkheden, zoals het gebruik van hersen-computer interfaces (BCI): daarbij kan het gehoorapparaat rechtstreeks met de hersenen communiceren. Bovendien staan de medische ontwikkelingen ook niet stil en waarschijnlijk zijn er in de toekomst nieuwe behandelingen voor gehoorverlies. 

Maar tot het ‘ei van Columbus’ is gevonden, zullen we het met gehoorapparaten moeten doen. Maar dat wordt dus steeds comfortabeler en beter. Als de technologie zich blijft ontwikkelen, kunnen we uitkijken naar een toekomst waarin gehoorverlies veel minder belemmerend is en waarin mensen met gehoorproblemen weer volop van het leven kunnen genieten. Maar het is daarbij uiteraard wel belangrijk om een gekwalificeerde audioloog te raadplegen. Daar kun je hulp krijgen bij het vinden van het beste gehoorapparaat dat jouw unieke behoeften voldoet. Dankzij de toename van het aantal audiciens en de moderne ontwikkelingen kunnen we uitkijken naar een toekomst waarin gehoorproblemen veel minder belemmerend zijn. Stap dus vandaag nog naar de audioloog om te kijken wat voor jou de beste oplossing is en geniet van de voordelen die de nieuwste gehoorapparaten te bieden hebben!

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!