IKEA heeft zijn winkel in Amsterdam voorzien van ophaalautomaten voor onlinebestellingen. Alle Nederlandse winkels moeten straks microfulfilmentcenters zijn. Andere retailers op ons continent wachten af, over de plas test ook Walmart deze vorm van automatisering.

 

De blauw-gele IKEA in Amsterdam is sinds januari voorzien van 2 ophaalautomaten voor onlinebestellingen. De automaten bestaan uit ronde torens van 8 meter hoog. Als een klant zijn online-order wil afhalen, plaatst een medewerker de trolley met de bestelde producten in 1 van de torens. Het apparaat in het midden daarvan pakt de trolley op, draait om zijn as en zet die neer op 1 van de 56 opslaglocaties. Als de klant een verdieping lager arriveert en zijn pincode intoetst, pakt het apparaat de trolley op en zet die klaar achter het uitgifteluik. Vervolgens opent het luik en kan de klant zijn producten veilig meenemen naar de auto.


“Klanten kunnen zelf het tijdvenster kiezen waarin ze hun order ophalen. We hanteren tijdvensters van 2 uur. Daardoor kunnen we tussen de 400 en 500 orders per dag uitleveren. Als we de ophaaltijden verruimen en de...