Het ene miljoenenverlies na het andere, 6 jaar op rij. Makro Nederland zit in de problemen. Toch houdt ceo Andries Govaert focus op zijn turn-aroundplan. “Dat zijn statutaire verliezen, opgehoogd door afschrijvingen, rentelasten en servicekosten. Allemaal posten waar wij hier niet mee bezig zijn.”

 

Ondernemerszin is de 49-jarige Govaert niet vreemd. “Moet je zien wat een prijs voor zo’n prima wijn”, zegt hij terwijl hij door het centrale gangpad loopt van de Amsterdamse Makro. Links en rechts staan de goederen in grote hoeveelheden op pallets. Aanbiedingen in rode letters en bulkkorting bij de andere items. “Deze diepvriesgarnalen, die kun je toch niet laten liggen voor die prijs?”, klinkt hij verderop in de winkel als een volleerd marktkoopman. 


In 2018 onderbrak hij een jarenlange carrière bij de Steenkolen Handels Vereeniging (SHV), waar hij in 2000 – na een studie rechten en een jaar als businessanalist – begon als projectmanager bij een Iers onderdeel van SHV Energy. Jarenlang werkte Govaert voor het energiebedrijf van SHV in diverse landen, om...