Van ruilen komt huilen, wordt wel gezegd. Niet als het aan The Swapshop ligt. Oud-studiegenoten en vriendinnen Laura Suijkerbuijk en Monique Drent runnen het winkelconcept, waarbij kleding de valuta is.

 

“Vervuilend, niet duurzaam, overschotten: de traditionele fashionindustrie heeft een groot probleem. We kunnen de negatieve impact reduceren door de levensduur van kleding te verlengen en materialen te recyclen. Laura en ik hebben daar een simpel model voor bedacht: een kledingruilwinkel. Klanten leveren kleding in en krijgen daar swaps voor, oftewel punten. Hoe beter de kwaliteit van het item, hoe meer swaps je verdient. Met die punten krijg je 50 procent korting op de kleding die in onze rekken hangt. Zo voorkomen we dat er meer items op de afvalberg belanden en dat er nieuwe items geproduceerd worden.


Het idee voor The Swapshop ontstond rond 2017. We werkten allebei op een plek waar we veel stabiliteit hadden en een goed salaris verdienden. Toch voelden we onvrede. Wat hebben wij de wereld te bieden? Welke problemen spelen er, maar krijgen geen aandacht? De berg textielafval stond nog nergens op een...