Het statiegeldsysteem in Nederland werkt niet goed, vindt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Er worden veel te weinig plastic flessen ingezameld. De inspectie dreigt met forse boetes, die kunnen oplopen tot honderden miljoenen euro's.
De verpakkingsindustrie is sinds 2022 verplicht om 90 procent van de plastic flessen in te zamelen, zodat die kunnen worden gerecycled. Maar die norm wordt bij lange na niet gehaald. In 2022 werd slechts 68 procent ingezameld. "Met de niet-ingezamelde statiegeldflessen over 2022 kun je bijna de wereld rond als je ze rechtop achter elkaar zet", meldt de inspectie. In 2023 ging het vermoedelijk niet veel beter.
De afgelopen 3 jaar is ruim 370 miljoen euro aan statiegeld niet uitgekeerd en blijven liggen bij de producenten. De inspectie is er klaar mee en heeft daarom vijf keer een last onder dwangsom opgelegd aan Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven de inzameling en de recycling regelt.
De inspectie eist dat er vóór 1 januari 2027 minimaal 5.400 extra inleverpunten bij zijn gekomen. Verpact stelde eerder vast dat er 12.000 punten nodig zijn, maar begin 2023 stond de teller op 4.140. Ook wil de inspectie onder meer een onderzoek naar verhoging van het statiegeld. Consumenten zouden dan mogelijk eerder bereid zijn om hun plastic flesjes in te leveren.
Verpact zegt dat het hard werkt aan de plaatsing van extra statiegeldmachines en is ook bezig met consumentencampagnes. "Hiermee verwachten wij eind 2026 de inzameling van 90 procent te behalen."
15 jul, 16:02