Consumenten moeten tijdelijk 5 cent extra statiegeld ontvangen voor ingeleverde blikjes en plastic flesjes. Dat stellen de Consumentenbond en de Fair Resource Foundation (FRF). Zij vinden dat deze premie moet gelden totdat de wettelijke inzamelingsnorm is gehaald of de miljoenen euro's aan niet uitgekeerd statiegeld zijn teruggegeven aan consumenten.
Stichting Verpact, verantwoordelijk voor het statiegeldsysteem, haalt de verplichte 90 procent inzameling niet. Slechts 74 procent van de plastic flesjes komt terug. Van blikjes zijn nog geen cijfers, al wordt verwacht dat ook hier de norm niet wordt gehaald. Hierdoor houdt Verpact honderden miljoenen euro’s aan niet uitgekeerd statiegeld over, een bedrag dat wekelijks groeit.
De Consumentenbond en FRF wijzen op een tekort aan inleverpunten als oorzaak. Sportkantines en bioscopen nemen bijvoorbeeld geen flesjes of blikjes in en inlevermachines in supermarkten zijn vaak overbelast of defect. “Het wordt consumenten onnodig moeilijk gemaakt, terwijl Verpact intussen het geld opstapelt,” aldus Maarten van Heuven (FRF).
Daarnaast vinden beide organisaties het oneerlijk dat Verpact de bijdrage van drankproducenten aan het systeem met ruim 10 procent heeft verlaagd. “Dit statiegeld is door consumenten betaald en moet naar hen terug, niet als korting aan fabrikanten", stelt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.
Volgens de 2 instanties is een tijdelijke premie van 5 cent bovenop het betaalde statiegeld een extra stimulans voor consumenten om flesjes en blikjes terug te brengen. Op die manier bereikt Verpact ook eerder zijn inzamelingsdoel.
Op 19 december gaat de Tweede Kamer in gesprek met de verantwoordelijke bewindspersonen over de miljoenen die op de plank blijven liggen bij Verpact. De Consumentenbond vraagt in een brief aan de Kamer om het idee van de premie te omarmen en te bespreken met de stichting.
Reacties 0