Verpact haalt deadline: dwangsom mogelijk van tafel

Verpact haalt deadline: dwangsom mogelijk van tafel

De stichting achter het statiegeldsysteem heeft aan enkele eisen van de inspectie voldaan.

Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven de inzameling en de recycling regelt, heeft aan 3 van de 5 eisen voldaan van de Inspectie leefomgeving en Transport (ILT) met betrekking tot het inzamelen van statiegeldflessen en -blikjes. Bij goedkeuring zijn de dwangsommen voorlopig even van tafel.

Verpact moest een overzicht maken waarin consumenten een ‘terugbetalend inleverpunt’ van plastic drankflessen en blikjes in de buurt kunnen vinden, en die blijvend up-to-date houden. Ook moest het bedrijf onderzoeken wat consumenten vinden van de manier van terugbetalen van statiegeld en een mogelijkheid gaan bieden voor beschadigde flessen in te leveren.

“Op woensdag 30 oktober zijn de resultaten en conclusies van de 3 gevraagde onderzoeken met de ILT gedeeld. Hiermee is de gestelde deadline behaald”, aldus Verpact in een statement. De verschillende dwangsommen kunnen oplopen tot honderden miljoenen euro's.

De ILT bevestigt aan RetailTrends dat de onderzoeken inderdaad binnen zijn en ‘gaat deze nu bestuderen’. Ook meldt het ILT desgevraagd dat ‘als de inleverpunten niet meer worden bijgehouden, de dwangsom nog kan worden verbeurd.’

Wettelijke norm
Aan het begin van de zomer kwam de ILT met het bericht dat zij vindt dat het statiegeldsysteem niet werkt. De grootste doorn in het oog is dat er te weinig plastic flessen werden verzameld. De eis volgens de wet: 90 procent. Uit het laatste onderzoek blijkt dat het momenteel op 72 procent ligt.

De inspectie eist dat er vóór 1 januari 2027 minimaal 5.400 extra inleverpunten bij zijn gekomen. Verpact stelde eerder vast dat er 12.000 punten nodig zijn, maar begin 2023 stond de teller op 4.140. Ook wil de inspectie onder meer een onderzoek naar verhoging van het statiegeld. Consumenten zouden dan mogelijk eerder bereid zijn om hun plastic flesjes in te leveren.

Verpact zegt dat het hard werkt aan de plaatsing van extra statiegeldmachines en is ook bezig met consumentencampagnes. “Hiermee verwachten wij eind 2026 de inzameling van 90 procent te behalen.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premiumcontent;

✅ net als 45.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ minimaal 50% korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!