Arbeidsinspectie: flitsbezorgers lieten medewerkers illegaal werken
Gepubliceerd op 26 juli 2024 om 16:22
De Arbeidsinspectie heeft vorig jaar ruim 180 overtredingen geconstateerd bij flitsbezorgers en een platform waar zij gebruik van maakten. In bijna alle gevallen ging het om illegale arbeid.
Bij controles in diverse steden trof de Arbeidsinspectie medewerkers aan die niet gerechtigd waren om in Nederland te werken. De flitsbezorgers hadden voor hen geen tewerkstellingsvergunning aangevraagd. De Arbeidsinspectie heeft in de maanden erna via de administratie gekeken of dat vaker voorkwam en dat bleek het geval te zijn.
De overtredingen werden tussen eind maart en half mei 2023 geconstateerd. Eén van de bedrijven koos voor een constructie waarbij het medewerkers aan zichzelf uitleende via verschillende bv's. De Arbeidsinspectie wil niet zeggen om welke flitsbezorgers het gaat.
In de betreffende periode waren er in Nederland drie flitsbezorgers actief: Getir, Gorillas en Flink. Inmiddels zijn de eerste twee vertrokken. Een woordvoerder van Flink zei in een eerste reactie niet van deze zaak te weten. Maandag bleek dat Flink er toch bij betrokken was. "Dit rapport gaat om de onderzoeken uit voorjaar 2023 en betreft geen nieuwe bevindingen of nieuwe overtredingen van Flink. Nadat vorig jaar fouten werden geconstateerd heeft Flink direct wijzigingen doorgevoerd en daarvan is ook de Arbeidsinspectie op de hoogte."
De betrokken bedrijven hebben een zogenoemd boeterapport ontvangen. "Dat is de aankondiging dat er een boete aankomt", legt een woordvoerder van de Arbeidsinspectie uit. "In het boeterapport staan de feiten die we hebben geconstateerd. De bedrijven kunnen nog een zienswijze indienen." Een onafhankelijke instantie bepaalt uiteindelijk hoe hoog de boete is. Die boete kan oplopen tot 8.000 euro per illegaal tewerkgestelde, zegt de woordvoerder.
Foto ter illustratie