Steeds meer slachtoffers van nepwebwinkels
Gepubliceerd op 31 oktober 2024 om 14:46
Ieder jaar doen meer mensen aangifte van aan- en verkoopfraude. Er is vooral sprake van een stijging van het aantal aangiftes rond nepwebshops, meldt de politie.
In 2023 is meer dan 40.000 keer aangifte van aan- en verkoopfraude gedaan, waarvan er 16.000 specifiek over webwinkels gingen. Voor 2024 is de verwachting dat dit aantal oploopt naar ruim 45.000 aangiftes, waarvan zo’n 20.000 verband houden met nepwebwinkels.
Het aantal slachtoffers ligt in werkelijkheid hoger, omdat niet alle gedupeerden aangifte doen. “Als we alle niet gemelde gevallen meetellen, kunnen we het aantal slachtoffers met vier vermenigvuldigen', schat Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de politie.
Waarschuwing
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt veel meldingen van mensen die hun online aankopen veel te laat of helemaal niet geleverd krijgen, onverwacht hoge retourkosten moeten betalen, hun geld niet terug krijgen nadat ze binnen de bedenktijd van hun aankoop afzagen of niet in contact kunnen komen met de webshop. Deze problemen worden deels veroorzaakt door dropshippers: webshops die hun producten rechtstreeks vanuit China laten leveren.
Dit jaar heeft de toezichthouder al meer meldingen en vragen ontvangen over online aankopen dan in heel 2023: ruim 18.000 in 2023 en nu al 20.000 in 2024.
Organisaties zoals de ACM, de Consumentenbond en de Fraudehelpdesk trekken samen op in de campagne ‘Eerst checken, dan bestellen’. Daarin roepen zij mensen op om voordat zij een bestelling plaatsen te checken of de webshop wel betrouwbaar is. Vooral rond Black Friday, Cyber Monday en in december slaan oplichters toe, omdat veel mensen op zoek zijn naar koopjes.