Waar blijft de slimme koelkast van Albert Heijn?

Door Nick Möller
Redactie RetailWatching

Consumenten hoeven voor hun dagelijkse boodschappen al lang niet meer de deur uit. Van de webwinkel van de lokale supermarkt tot initiatieven als HelloFresh: de online shopper heeft opties te over. Jumbo sloot zich deze maand als zoveelste keten aan bij het online offensief van de Nederlandse supermarktbranche, dat al in 2001 door Albert Heijn werd ingezet. Net als zijn Zaanse concurrent werkt Jumbo daarvoor met zowel afhaalpunten in en naast de winkels als standalone pick-up points. Teleurstellend, vindt supermarktexpert Gerard Rutte. “Ik had minimaal verwacht dat Jumbo als eerste in Nederland de Amazon Dash zou introduceren”, zegt hij op zijn website Uwsupermarkt.nl.

Dash, Echo en Hiku
Met de Amazon Dash kunnen klanten van boodschappendienst AmazonFresh eerder gekochte producten in hun eigen huis opnieuw bestellen. De barcodescanner werkt met een wifi-verbinding en wordt gekoppeld aan het account van de klant. Na het scannen of inspreken van de gewenste boodschappen kan de gebruiker de bestelling via de webwinkel van de etailgigant bevestigen, waarna de producten de volgende dag worden thuisbezorgd.


Amazon Dash

Dit apparaatje werd afgelopen april geïntroduceerd. Dat Amazon niet stilzit bleek eerder deze maand, toen de interactieve speaker Echo het levenslicht zag. Consumenten die thuis ‘Alexa’ roepen leggen verbinding met de virtuele assistent, zeg maar de Siri van Amazon. Via een gesprek met Alexa kunnen de gebruikers bestellingen plaatsen in de webwinkel van de Amerikaanse etailgigant. Echo kent de gegevens van de gebruiker en is in staat om de bestelling helemaal zelf af te handelen. Uiteraard krijgt de gebruiker via een bijbehorende app nog de vraag om een bevestiging, om te voorkomen dat een grappige huisgenoot onder zijn naam een dure order plaatst.


Amazon Echo

Niet alleen Amazon roert zich op dit gebied. De Britse supermarktketen Waitrose wil begin volgend jaar de zogenoemde Hiku testen onder enkele consumenten. Met dat apparaat kunnen klanten zowel producten scannen voor herhaalaankopen als aan hun boodschappenmandje toevoegen via spraakherkenning. Zodra de lijst compleet is kunnen zij de producten thuis laten bezorgen of afhalen bij een Waitrose in hun directe omgeving. De pilot komt uit de koker van Waitroses ‘Hot Ideas’, een nieuw programma van de retailer om innovatieve oplossingen te stimuleren.


Hiku

Nederland
Wie in Nederland zijn boodschappen online wil bestellen moet daarvoor achter zijn computer of laptop kruipen, of zijn tablet of smartphone inzetten. Het innovatieprogramma van Albert Heijn heeft nog niet geleid tot oplossingen als die van Amazon of Waitrose. Of tot een ‘slimme koelkast’, die verbonden is met het internet en daardoor direct kan doorgeven wanneer er nieuwe melk moet komen. Fabrikant LG introduceerde het concept al in 2000, maar ook de nieuwste uitvoeringen zijn nog niet in Nederlandse huishoudens gespot.

Het is gissen naar de achterliggende reden van het uitblijven van barcodescanners en slimme koelkasten in Nederland, zelfs bij een supermarktketen die al dertien jaar boodschappen thuisbezorgd. Denkt de branche dat de Nederlandse consument niet op dergelijk apparaten zit te wachten? Of ondervinden ze echt hinder van de loopgravenoorlog die ABN AMRO onlangs uit de doeken deed? Full-servicesupers kampen met lage marges en discounters die marktaandeel winnen. Investeren in innovatie is volgens de bank niet haalbaar met het huidige prijspeil in de Nederlandse supermarkten. En het maar de vraag of de consument een eventuele prijsstijging zal accepteren.