Op boekenbedevaart onder de grond

Xuanzhang was een bekende Chinese monnik, die het boeddhisme in de tempel van Daci uitdroeg. Toen architect Chu Chih-Kang werd gevraagd om een ondergrondse boekenwinkel in de buurt van die tempel onder handen te nemen, zat die dan ook vol inspiratie. Het resultaat is een moderne bewaarplaats van soetra's, het heilige schrift van het boeddhisme.

Om de brug naar de oudheid te maken heeft de architect gebruikgemaakt van ruwe materialen en technieken. De roltrap vanaf straatniveau is daarbij de blikvanger. Een sculptuur in de vorm van een meteoriet moet het op een poort laten lijken die toegang geeft tot een 'heilige en onbekende wereld'.

De boekenwinkel van Fang Suo is te vinden in Chengdu, een miljoenenstad in hartje China. De ondergrondse winkel beschikt over zo'n vierduizend vierkante meter oppervlakte en huisvest behalve boeken ook de nodige kunst. Daarnaast is er een café en een kleine kledingafdeling te vinden.

"Een stenen boekwinkel die alleen boeken verkoopt is niet in staat om te overleven in dit digitale tijdperk", stelt consultant Liao Mei-li van Fang Suo. Daarom is er ook gekeken naar het toevoegen van bijvoorbeeld drank en films. "Er is een markt voor zulke sectoroverstijgende boekenwinkels."



Beeld: ArchDaily

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in