​Coolblue, groeikanon in een beweeglijke markt

Coolblue heeft tussen 2011 en 2013 de grootste omzetgroei gerealiseerd onder Nederlandse retailers. Dat blijkt uit de tweede editie van de RetailTrends Fabulous 40, die is opgesteld door corporate finance adviesbureau Capitalmind.

Coolblue kwam in de gemeten jaren uit op een gemiddelde omzetgroei van 47,99 procent en stoot daarmee BAS Holding van de troon. Het moederbedrijf van Dixons, iCentre en MyCom zakt van de eerste naar de 21e plek, mede doordat een grote overname uit 2010 ontbreekt in deze meetperiode. De omzet van BAS Holding groeide tussen 2011 en 2013 gemiddeld nog met 1,1 procent .

Niet alleen BAS Holding daalt terwijl de omzet stijgt. Dat geldt ook voor andere retailers in consumentenelektronica, zoals P-Hold (eigenaar van onder meer Paradigit) en Foppen Holding (Scheer & Foppen en de webshops bobshop.nl en modern.nl). Beiden hebben in de meetperiode een overname gedaan. Aan de andere kant is in deze sector Maxwell gestegen op de ranglijst, terwijl de omzet van deze retailer is gedaald.

Consumentenelektronica is een zeer beweeglijke markt, bevestigt Anne Jansen, associate bij Capitalmind. Ze wijst erop dat de Harense Smid uiteindelijk uit de Fabulous 40 is verdwenen. Het maakte in 2013 een doorstart en werd vorig jaar verkocht aan BCC.

Van alle sectoren zijn de afgelopen jaren volgens Jansen vooral in consumentenelektronica veel retailers omgevallen. Des te opvallender is het feit dat de nummer één van de lijst – Coolblue – in consumentenelektronica zit. Is dit omdat Coolblue nagenoeg een pure player is? “Consumentenelectronica is een sector waarin al veel online oriëntatie en transactie plaatsvindt", aldus Jansen. Online vertegenwoordigt daarin ruim twintig procent van de transacties, en dat is zeker een hoog percentage vergeleken met andere sectoren, verklaart ze de hoge score van Coolblue. Zo heeft RFS Holland Holding met Wehkamp.nl een online warenhuis met relatief veel fashion, waarin fysieke winkels nog steeds belangrijk zijn. “Consumenten vinden het toch fijner om schoenen en kleding te zien en te passen, voordat ze de koopbeslissing nemen. Vandaar dat RFS als pure player daalt op de lijst."

Samenstelling van de RetailTrends Fabulous 40
Achter Coolblue completeren Jumbo en Fonteyn de top drie, met eveneens groeipercentages van in de veertig procent. Suitsupply en Rituals volgen op respectievelijk de vierde en vijfde plek in het overzicht dat verschijnt in het juninummer van RetailTrends.

Bij het selecteren van retailers voor de RetailTrends Fabulous 40 houdt Capitalmind de volgende criteria aan:
De hoofdactiviteit is detailhandel in food of non-food. Andere activiteiten moeten dienend aan retail zijn, denk aan groothandel of vastgoedbeheer. Hieronder vallen:
- Zowel clicks als bricks
- Geen automotive, oil & gas
- Minimaal vijf miljoen euro omzet in een van de drie gemeten jaren
- Bedrijven met een Nederlandse entiteit
- Nederlandse aandeelhouders of een internationale investeerder
- De jaarrekeningen moet bij de Kamer van Koophandel zijn gedeponeerd voor 1 mei 2015

De volledige RetailTrends Fabulous 40 staat in het juninummer van RetailTrends, dat vrijdag verschijnt. Klik hier meer informatie over een abonnement.